Likovna kolonija „Vidovdan 2019“ biće otvorena sutra u Gračanici – od 20 časova, u Galeriji Doma kulture. Održava se dvadeset i prvi put u okviru svečanosti koje prethode Vidovdanu. Jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na KiM-u, navode iz Doma kulture „Gračanica“.

Učestvuju umetnici Snežana Pešić Rančić (Beograd), Saša Dobrić (Novi Sad), Suzana Stojadinović (Beograd), Zvonko Pavličić (Peć-Кosovska Mitrovica), Кristina Ristić (Beograd), Lazar Šošević (Uroševac-Niš), Slaviša Mihajlović (Кosovska Кamenica) i Jelena Živković (Кosovo Polje-Niš). Takođe, gošća će biti i Marieta Konova iz Velikog Trnova (Bugarska).

Neki od umetnika poneće i nagradu Longin za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagradu Dimitrije Popović za najuspešnijeg mladog učesnika.

Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Aleksandar Đurić i Filip Ristić, a upravo će Đurić svojom postavkom slika otvoriti Vidovdan 2019.

Biće predstavljeno 40 radova o kojima istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić, u predgovoru kataloga kaže:

„Radovi Aleksandra Đurića su semiološka saga o uzročno-posledičnim kosmičkim vezama i dinamičnom toku protoka vremena. On likovno interpretira kroz niz fotografija različitih prikaza, poprečnih preseka stabla drveta, koji se, svaki pojedinačno, sa ili bez kompjuterske nadgradnje, preobražava u svojevrsnu nebesku mapu. Tako se ređaju – Karta severnog neba, Sazvežđa, Mlečni put, Zvezdana jata, i još dugi niz izložbenog kosmičkog ansambla.“

Pokrovitelji izložbe i kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Ministrastvo kulture i informisanja Srbije, Opština Gračanica, i SG Priština.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *