U Galeriji Doma kulture Gračanica sutra se održava memorijalna izložba akademskog slikara iz Prištine, Ljubomira Ljubiše Tanaskovića.

Ljubiša Tanasković (1942-2017) završio je Fakultet lepih umetnosti u Lionu (Francuska) 1974. U Marseju iste godine dobio je zvanje „specijalista likovne umetnosti“. Magistrirao je 1994. na Fakultetu umetnosti u Prištini.

Šta bi posetioci, koji do sada nisu imali priliku da vide dela jednog od najznačajnijih slikara sa KiM-a, trebalo da očekuju na sutrašnjoj izložbi preneli su poznavaoci njegovog rada na memorijalnoj izložbi u Beogradu.

Postavka tokom marta, u kući Đure Jakšića, realizovana je u saradnji sa Domom kulture u Gračanici

“Na prvom mestu obojen je bojama Kosova i Metohije. Onim bojama koje taj prostor definišu. One se oslikavaju u većini dela modernih i savremenih slikara Kosova i Metohije. Ima tog traga koji bi se mogao nazvati prištinskom školom,” kazao je novinar Živojin Rakočević na otvaranju izložbe u kući Đure Jakšića za RTS.

Kosovsko-metohijski uticaj opisala je i istoričarka umetnosti, Vesna Todorović:

“Rodna Sredska i obližnji Prizren, Obilić, Peć, i Priština su, kao kolevka i neposredno okruženje, ljudima i životom, predelima i bogatom nacionalnom baštinom, za Ljubišu više od onoga što se očima može videti. Oni su duboko lična himna večne ljubavi, oni su najdublja misao koja oblikuje i određuje čitavo biće – njegov nacionalni identitet, etičku bazu uverenjima i postojanim stavovima, oni su utkana svetlost i mistična vatra duha, što, transformisano u likovnu azbuku, veoma rečito progovara iz Ljubišinih slika, prevashodno onih pejzažnih.”

Ipak, uticaj na ovog umetnika imalo je, očekivano, i školovanje u Parizu.

“Tu je Ljubiša postigao ono što je hteo i to što je ostavio iza sebe je dosta poznato i prepoznatljivo,” kazao je profesor Akademije likovnih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Toma Trifić na beogradskoj izložbi.

Osim po svojim delima, kako navode iz gračaničkog Doma kulture, Tanasković je u likovnim krugovima upamćen kao dugogodišnji direktor Galerije umetnosti u Prištini, čiji je, navode, rad unapredio.

Tada su u Prištini organizovane izložbe Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Dragana Mojovića, kao i svih značajnih umetnika sa Kosova i Metohije.

Posle 2000. uspeo je da u Beogradu delimično nastavi aktivnosti Galerije, na čijem čelu je ostao do svoje iznenadne smrti 2017.

Otvaranje sutrašnje izložbe “Svet moje slike” u Gračanici je najavljeno za 19 časova.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *