Izložba “Pisma Hilde Dajč” Aleksandra Zografa otvara se sutra, u 19 časova, u Galeriji Doma kulture u Gračanici.

Postavka izložbe posvećena je beogradskoj jevrejki Hildi koja jeposlednje dane života provela u logoru Staro sajmište.

Ona 1941. dobrovoljno odlazi u ovaj logor, kako bi pomagala zatočenima kao medicinska sestra.

Ubijena je u gasnom kamionu, a datum njene smrti nije poznat.

Pisma je pisala prijateljicama – Nadi Novak i Mirjani Petrović, svedočeći tako o užasu fašizma i strahotama Holokausta.

U nastavku pročitajte prvo pismo Hilde Dajč koje je uputila svojoj prijateljici Nadi, preuzeto sa Internet stranice open.ac.uk posvećene posleratnoj memorijalizaciji jevrejskog logora na Sajmištu.

Nado, draga moja,

Sutra ujutru polazim u logor. Mene niko neće naterati, ja ne čekam na poziv. Javljam se dobrovoljno da pođem sa prvom grupom koja polazi iz Džordža Vašingtona 23, sutra u 9 sati ujutru. Moji su protivni mojoj odluci, ali ja mislim da ćeš me barem ti razumeti: ima toliko ljudi kojima je potrebna pomoć, da ja moram po nalogu svoje savesti da pređem preko sentimentalnih razloga u vezi sa porodicom i kućom i da se potpuno stavim u sluzbu drugih. Bolnica ostaje još u varoši, a upravnik mi je obećao da će me ponovo primiti kada se bolnica bude doselila u logor. Potpuno sam mirna i staložena i uverena da ce sve ispasti dobro, čak iznad mojih optimističkih pretpostavki. Misliću često na tebe, ti znaš, a možda i ne, šta si za mene predstavljala – to ćeš i ubuduće. Ti si mi najlepša uspomena iz mog najprijatnijeg perioda – iz družine.

Nado moja draga, ja te mnogo, mnogo volim.

Hilda.

  1. XII 1941

Iza pseudonima Aleksandar Zograf krije se Saša Rakezić, umetnik, rođen u Pančevu koji iza sebe ima skoro 40 godina autorskog rada i jedan je od najznačajnijih srpskih strip autora.

Organizatori izložbe su Dom kulture „Gračanica“ i Srpski kulturni centar u Prištini, a pokrovitelj ambasada Izraela u Srbiji.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *