Izložba skulptura istaknutog umetnika i akademika Svetomira Arsića Basare održava se večeras u Domu kulture Gračanica, u 19 časova. Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija.

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine. Skulpture su izrađene u kombinovanoj tehnici – drvo i metal i tehnici bronze.

Autor postavke je Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti.

U uvodnom tekstu koji prati izložbu kaže:

„Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njegovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka.“

Direktor Doma kulture Gračanica, Živojin Rakočević, u autorskom tekstu kataloga navodi:

“Svetomira Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti.“

Izložbu organizuju Dom kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Izložba se organizuje u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Pokrovitelji izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će se održati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti za sprečavanje širenja pandemije Covid-19.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *