Izložba pod nazivom „Čudnovato leto“ biće otvorena sutra u Gračanici, u sklopu dana ove opštine. Autor je samouki slikar iz Lepine, Bajram Mehmeti.

„Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima ovog prostora koji posvećeno i bez ostatka sledi svoj umetnički poziv. Njagovo stvaranje ostavlja utisak najbliže povezanosti sa ličnim životom i životom njegove zajednice. Profilisao se kao autentični lirski svedok intimnih detalja svoje zatvorene sredine,“ kazali su o Mehmetiju Živojin Rakočević i Maja Todić.

„Uprkos svemu, njegova umetnost je preskočila granice koje ga okružuju, tako američki pesnik Pol Polanski za njegov rad kaže:  Neprestano govorim Bajramu da će jednoga dana ljudi pričati kako Romi nikada nisu živeli na Кosovu. Pričam mu da je njegova dužnost da naslika veoma slikovitu istoriju Roma na Кosovu. Polanski je njegovu sliku i nekoordinisane boje, pre više od deset godina, video kao nešto čudnovato lepo . Od tada se njegova poetika razvila prema nepredvidivosti i neposrednosti štto jeste fundament današnjeg naivnog slikarstva,“ istakli su, takođe, Rakočević i Todić.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 i 30 u Galeriji Doma kulture Gračanica. Nakon otvaranja izložbe sledi svečana akademija. Pokrovitelj manifestacije je Opština Gračanica.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *