Danas se navršava 16 godina od Martovskog pogroma. Dom kulture “Gračanica” godišnjicu obeležava programom koji počinje za nešto manje od pola sata. U skladu sa trenutnom situacijom i preporukama za prevenciju širenja COVID-19, program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se bez prisustva publike i gostiju iz drugih krajeva. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program moći će da se prati uživo preko Facebook stranice Doma kulture “Gračanica”.

U 11 časova počinje parastos u manastiru Gračanica, potom, od 11:30, sledi polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING.

U 11:45 se otvara izložba radova sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu 2019”, koja se u Svetim Arhangelima kod Prizrena organizuje već pet godina, a posvećena je, kako se ističe, “obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa”.

“Ove godine su istaknuti slikari iz Srbije i Crne Gore ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Кosova i Metohije,” navode iz gračaničkog doma kulture.

Za 12 časova planirano je obraćanje predstavnika Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Opštine Gračanica i Eparhije raško-prizrenske.

Кompletan program će se odvijati na platou ispred Doma kulture „Gračanica“.

U Kosovskoj Mitrovici 17. Mart obeležen je polaganjem venaca na spomen ploče stradalim Mitrovčanima – Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, kao i na spomenik “Beli anđeo”.

Tokom Martovskog pogroma 2004, u dva dana stradalo je 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *