Večeras u 17 časova gledajte premijeru digitalno restaurisane verzije filma „Davitelj protiv davitelja“ (1984) Slobodana Šijana.

Film će od 17 časova biti dostupan na zvaničnoj Internet stranici Jugoslovenske kinoteke i na Facebook stranici kompanije Vip mobile, sa kojom je kinoteka pokrenula projekat restauracije, a sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja je Kinoteka proglasila za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

I drugi sadržaji kinoteke dostupni onlajn
Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima YouTube i Vimeo. Na zvaničnoj YouTube stranici Kinoteke možete besplatno da gledate odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, filmove koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o danima Prvog svetskog rata dostupni su i na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Na zvaničnoj Internet stranici kinoteke dostupni su i svi brojevi njihovog filmskog mesečnika.

O filmu

Zasnovan na priči o ‘beogradskom davitelju’, scenario za crnohumorni film, u kome se prepliću elementi horora i komedije, napisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan. Film dočarava Beograd osamdesetih godina 20. veka, a pamti se, između ostalog, po replici „Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola“.

Pored fenomenalnog Taška Načića u ulozi davitelja Petra Mitića, glumačku ekipu čine Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pesma „Bejbi, bejbi“ obeležila ovaj film.

Direktor fotografije bio je Milorad Glušica, muziku potpisuje Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio Zlatnu arenu za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

„Davitelj protiv davitelja“ je snimljen u produkciji Centar filma.

Kompletno je digitalno restaurisan u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *