“Gimnazija Tours” naziv je virtuelne turističke agencije koju su kreirali učenici Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, a čiji je cilj predstavljanje znamenitosti grada. Srednjoškolci – turistički vodiči – istorijsko i kulturno naleđe Kosovske Mitrovice predstavili su roditeljima, profesorima, ali i gostima koji su u četvrtak posetili Gimnaziju i podržali učenički projekat. Pored prezentacije, kreativni gimnazijalci organizovali su i humanitarnu prodaju suvenira i crteža koje su sami osmislili i napravili, a koji predstavljaju simbole našeg grada.

O tome kako je protekla izložba razgovarali smo sa profesoricom u Gimnaziji, Biljanom Dobrić.

“Odlično,” kaže i dodaje: “Učenici još uvek razmišljalju gde će uložiti novac. Bilo je govora da se kupi nešto za kabinet, ili da se novac da nekome. To još nismo odlučili. Uglavnom su svi simbolično davali novac.”

U okviru izložbe Suvenir Mitrovice izloženi su i tradicionalna hrana i stari predmeti koji su se nekada koristili.

“Ceo program – geografske, istorijske činjenice, kulturno stvaralaštvo, muzička i sportska scena, obrazovanje i značaj Gimnazije u gradu – isprepletan je tradicionalnim muzičkim numerama, a završen je folklorom na temu Stare gradske igre,” objašnjava naša sagovornica.

Ovonedeljni događaj organizovan je u okviru, dodaje, projekta učenika na temu preduzetništva:

“To je nešto novo u programu Gimnazije od prošle godine, a gde treba da bude naglašena interdisciplinarnost predmeta.”

“Cilj nam je prvenstveno bio učenje veština, međupredmetnih kompetencija koje će kasnije koristiti u životu,” ističe profesorica Dobrić, koja je zajedno sa profesoricama Aleksandrom Negovanović i Slađanom Aleksić-Krstić pomogla i podržala učenike u oranizovanju događaja.

Ipak, ona dodaje i da svi ostali profesori dali svoj doprinos.

Prezentacija i izložba Suvenir Mitrovice jedna je od aktivnosti u okviru proslave stogodišnjice postojanja Gimnazije koja se obeležava prvog decembra ove godine.

U nastavku pogledajte neke od radove mitrovičkih gimnazijalaca (Fotografije su preuzete sa Facebook profila profesorice Aleksandre Negovanović):

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *