Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, demantovala je navode portala „Albanian post“ da je zatražila od Nemačke da povuče svog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea.

„Ekskluzivno: Donika Gervala zatražila od Nemačke da ukloni ambasadora Jorna Rohdea sa Kosova, ‘previše se meša’“ – glasio je naslov portala Albanian post od 19. februara.

„Zamenica premijera Kosova i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala zatražila je od Nemačke da udalji aktuelnog ambasadora Nemačke na Kosovu Jorna Rodea sa Kosova, saznaje Albanian post iz izvora“ – pisao je ovaj portal, pozivajući se na neimenovane izvore u kosovskom MUP-u i nemačkoj ambasadi na Kosovu.

„Isti izvori su pojasnili da se Gervala žalila da se diplomata koji predstavlja Nemačku na Kosovu ‘mnogo meša’ i da mnogo piše na platformi X“ – pisao je Albanian post, navodeći da je žalbu iznela na sastanku sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom 31. januara, ali i da se žalila na druge nemačke predstavnike.

„Ali Rode nije jedini Nemac na koga se Gervala žalila. Kako je i sama nemačka državljanka, više kao državljanka Nemačke, a manje kao kosovski diplomata, ona je takođe izrazila svoje negativno mišljenje o nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Sarazinu. Gervala je govorila i o Jensu Plotneru, savetniku nemačkog kancelara Olafa Šolca. Za Plotnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum potpisan između Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u spoljnoj politici Nemačke za Kosovo i da je potpuno ‘amortizovalo’ Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke“ – piše Albanian post.

Dan kasnije, oglasila se Gervala na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, negirajući tvrdnje.

„Tvrdnja da sam tražila odlazak nemačkog ambasadora Rodea koliko je neistinita, toliko i apsurdna“ – navela je Gervala.

„To je na tragu svakodnevnih kampanja i napada na mene i instituciju koju vodim. Ne treba da se čudimo kada pročitamo da sam zatražila i smenu kancelara Šolca i ministarku spoljnih poslova Berbok. Gluposti nema kraja!“ – zaključila je.


Vest Albanina post-a se poziva na neimenovane izvore, što izaziva sumnju u njenu verodostojnost. Kada vesti nisu potkrepljene proverenim i verodostojnim izvorima, postoji rizik od širenja dezinformacija.

U tekstu se navode i drugi nemački predstavnici zbog kojih je Gervala navodno izrazila nezadovoljstvo. Ovo može biti deo šireg političkog konteksta ili diplomatskih tenzija, ali isto tako može biti sredstvo za širenje lažnih vesti i manipulaciju javnim mnjenjem.

U celini ovaj slučaj ukazuje na potrebu za kritičkim razmišljanjem i proverom informacija, posebno kada se radi o političkim temama gde lažne vesti mogu da imaju ozbiljne posledice na međunarodne odnose i diplomatiju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *