SHQ

U protekla dva meseca imali ste priliku da upoznate, uglavnom, mlade i nešto starije likovne umetnike, muzičare i književnike, sutra, 23.04.2021, od 17h, moći ćete da uživate u umetničkom izražaju najmlađih, u okviru prve dečije Gathered in art virtuelne izložbe.

Pred vama će biti radovi polaznika dečijeg ateljea „Kameleon“ u Leposaviću i Škole slikanja u Lepini, a takođe možete poslušati i Sonatu u D-muru, Turski marš i Đelem, đelem, u izvođenju učenika niže muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem selu, Danijela Eminovića.

„Iako ova izložba nije inicijalno planirana, na ideju za njeno organizovanje smo došli kada smo shvatili koliko je najmlađih koji već stvaraju i imaju prava umetnička dela. Zato smo udružili snage, na virtuelne galerijske zidove postavili mnoštvo radova i sigurni smo da će posetioci uživati. Među umetničkim radovima nalazi se i izvođenje mladog virtuoza na klaviru, što je još jedan podsetnik koliko je važno da pružimo podršku mladima da stvaraju i da rade ono što vole,“ poručuje tim Alternativne.

Iz dečijeg ateljea „Kameleon“ svojim umetničkim ostvarenjima predstavilo se 18 polaznika – sedmogodišnje Ana Živković, Vanja Radovanović, Darija Marjanović, Divna Ignjatović, Ema Ignjatović, Elma Ljori, Milica Janićijević, Mia Miletić, osmogodišnja Anica Radomirović i Teodor Sekulić, devetogodišnja Dunja Tomović, desetogodišnja Teodora Vukašinović, jedanaestogodišnje Ana Blagojević, Angelina Lukić, Petra Vlašković, četrnaestogodišnja Tekla Jezdić, petnaestogodišnja Jana Gođevac i sedamnaestogodišnja Anastasija Jakovljević.

Master slikarstva, Vesna Sekulić, koja vodi atelje „Kameleon“ ističe da je deci potrebna sloboda i prostor da se sa svojom maštom i kreativnošću najbolje iskažu.

„Morate pratiti njihove ambicije, želje i prema tome dati im usmeravanje kako bi na kraju procesa pre svega oni bili zadovoljni,“ ističe Sekulić.

Na ’zidovima’ virtuelne galerije možete pogledati i slike desetoro polaznika škole slikanje u Lepini, i to Milice Ilić, Samire Mehmeti, Filipa Savića, Gentona Vllehiua, Adila Zeneljia, Alberta Zeneljia, Enisa Zeneljia, Leonarda Zeneljia, Sabahate Zenelji i Vanese Zenelji.

„Nadam se da će gledaoci uživati u radovima dece koja su dobila priliku da iskažu svoj talenat kroz Školu slikanja u Lepini. Zainteresovani mogu da se jave i za kupovinu radova, što će omogućiti kontinuiran i održiv rad Škole slikanja u Lepini i stvaranje novih radova mladih i talentovanih slikara,“ ističe Petar Đorđević ispred organizacije GAIA Kosovo, koja je podržala ovu školu.

Izložba dečijih radova će biti dostupna na društvenim mrežama Alternativne Internet stranice https://www.facebook.com/alternativnainternetstranica https://www.instagram.com/alternativnaweb

Poziv da dostave svoje radove i dalje je otvoren za sve umetnike koji stvaraju ili žive na Kosovu. Detaljnije o načinu i kriterijumima prijave pročitajte OVDE.

Platformu Gathered in Art podržava Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *