Tekst: Ana Marija Ivković / Fotografije: Sunčica Andrejević

Kombinacija digitalnih ilustracija i kolaža, uz termine na japanskom jeziku – ovako bi ukratko mogli da se opišu radovi Mitrovčanina i grafičkog dizajnera, Aleksandra Kasalovića. Ipak, svako njegovo delo ima posebnu poruku, pa geometrijsko kolo ukazuje i na smenu “destrukcije” i “kreacije”, ljudsko telo na “kamikazu”, a kvadratni oblici na “enigmu”. Druga samostalna izložba ovog umetnika otvorena je u sredu u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Serija izloženih radova nastala je pod uticajem dva stila – geometrijske apstrakcije, po ugledu na Jozefa Albersa, Vasilija Kandinskog i Elvisa Vickija – i modernog minimalističkog dizajna.

“Trudio sam se da radovi budu jedinstveni i da inkorporiram oba stila, da budu ravnomerno predstavljena,” kaže Kasalović, objašnjavajući da je geometrijska apstrakcija ostavila posebno jak utisak na njegovo stvaralaštvo.

IMG_0922

Ali, po malo neočekivano je da kombinacija – za većinu dosadne grane matematike – geometrije – i osporavanog smera u modernoj likovnoj umetnosti – apstrakcije – budu moć inspiracije.

“Moram da se vratim na studije i predmet – teorija forme. To je predmet koji svaki likovnjak prođe, gde se uče priznati pravci u umetnosti. Zaljubio sam se u ovaj predmet, zavoleo taj stil i umetnike. To je kod mene pokrenulo kreativni proces koji i danas traje. Zapravo, samo sprovodim ono što su pomenuti umetnici radili sa medijima kao što su ulje na platnu, gvaš ili akvarel, ali kroz moderan pristup – dizajn, koristeći Ilustrator kao program za stvaranje radova,” objašnjava za Alternativnu ovaj grafički dizajner.

“Tehnički deo, što se tiče radova – to je kombinacija ilustracija i digitalnih kolaža. Pod digitalnim kolažem smatra se kombinacija fotografija i vektorske ilustracije, korišćenje različitih tekstura, braševa i slično. Dakle, moderan, savremen pristup, a vraćanje na osnove i početke moderne umetnosti 20. veka,” dodaje.

Za one koji se ne bave pomenutim tehnikama i medijima ovo deluje kao komplikovano objašnjenje. Ali se zato objašnjenje nastanka rada i pronalaska inspiracije ne razlikuje od stvaralaca iz drugih umetnosti.

“To je kao i svaki kreativni proces. Kada to pitate jednog umetnika, teško da će moći da ga opiše. Ja bih to opisao kao nagon – vatru koja je unutar umetnika, a koja ga tera da stvara. Ideja postoji i ona se samo iskristališe vremenom. Ima i korekcija, improvizacije, ali, generalno, u mom slučaju, ja tu sliku već imam u glavi i samo je realizujem kroz medije,” takođe je objašnjenje našeg sagovornika.

Koja je onda slika koju je preneo na jedan od izloženih digitalnih radova njegova omiljena?

“Ako bih morao da izdvojim, to bi bila ilustracija na kojoj piše strukturalna konstalacija. To je mali omaž Jozefu Albersu koji je klasičan predstavnik geometrijske apstrakcije i njegovi radovi imaju sličnu simboliku i poetiku kao ovaj rad. Zato su svi radovi u ovom delu kvadratne forme. To takođe ima koleraciju sa predstanicima geometrijske apstrakcije,” odgovara.

IMG_0885

“Strukturalna konstalacija” je naziv i serije Albersovih radova, a Aleksandrov omiljeni rad nalazi se i na njegovoj ruci, u vidu tetovaže.

U nastavku pogledajte kako izgleda Aleksandrova fuzija geometrijske apstrakcije i modernog minimalističkog dizajna, radovi će da budu izloženi i narednih dana u Evropskoj kući:

https://flic.kr/p/2gddcXD
IMG_0999
IMG_0869
IMG_0993
IMG_0932
IMG_0998
IMG_0913
IMG_0887
IMG_0992
IMG_0904

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *