Foto: Kontakt plus

Šta je zapravo poručila Francuska?

„Francuska napala Aljbina Kurtija/Povlačenje dinara – provokacija“ – glasio je naslov video zapisa portala Ntv.al koji izveštava na albanskom. Utvrdili smo da francuska jeste reagovala, ali nije „napala“ kosovskog premijera, niti je u reakciji bilo govora o „provokaciji“.

Francuska je kao i mnoge druge zemlje reagovala na uredbu Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti na Kosovu, iako srpske sredine koriste u najvećoj meri srpski dinar, što je i valuta u kojoj primaju isplate iz budžeta Republike Srbije. U svojoj reakciji izražava zabrinutost i poziva na hitnu suspenziju ove mere. Poziva kosovske vlasti da se do rešenja dođe kroz dijalog.

Saopštenje prenosimo u nastavku u celosti:

„Francuska je zabrinuta zbog naloga Centralne banke Republike Kosovo kojim se sve gotovinske transakcije u zemlji ograničavaju na evre, koji stupa na snagu 1. februara 2024. godine.

Ova uredba, o kojoj je odlučeno na brz, neusklađen način, uticaće na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, koja u velikoj meri zavisi od isplata iz Srbije u srpskim dinarima.

S obzirom na odsustvo alternativnih rešenja u ovom trenutku, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se omogućio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje kroz pregovore u okviru dijaloga uz podršku EU“.


Naslov videa na portalu Ntv.al koji koristi izraz „napala“ može da se tumači kao senzacionalan i pristrasan, jer sugeriše agresivnost ili neprijateljski pristup Francuske prema kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Međutim, iz samog saopštenja Francuske, jasno je da se radi o izrazu zabrinutosti i pozivu na dijalog, a ne o napadu.

Naslov videa nije u skladu sa stvarnim tonom izjave Francuske, što ukazuje na važnost provere izvora i pažljivog tumačenja informacija kako bi se izbegle netačne interpretacije.

Pravilno informisanje javnosti o diplomatskim reakcijama i izjavama ključno je za stvaranje objektivne slike događaja.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *