U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici sutra, u 19 časova, biće otvorena izložba grafika Branimira Karanovića.

Branimir Karanović na svojim grafikama prastarih i modernih antropocenskih fosilizacija postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu. To su pitanja opstanka – navodi Aleksandar Palavestra:

“Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske reke. Karanovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka. Današnje đubre i nekadašnji fosili nas s Karanovićevih grafika snažno opominju, likovno i moralno. Pitanje je samo da li ćemo shvatiti upozorenje i preispitati sopstvenu definiciju korova”.

O autoru

Branimir Karanović rođen je 1950. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. u Beogradu. Magistrirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti 1976. u Beogradu. Od 1978. do 1996. radio kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. je bio redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu do 2015. Od 2016. dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu. Aktivno izlaže fotografije i grafike na domaćim i međunarodnim izložbama cetiri decenije. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i UPIDIV-a.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *