Formimi i botës përmes artit

Në këtë tekst, ne do t’ju kujtojmë tre artistë për të cilët keni lexuar në tekstet tona dhe veprat e të cilëve mund t’i shihni përmes ekspozitave virtuale … Milica Lilic, Julija Hocko dhe Demir Pepic te cilet shprehen artistikisht duke përdorur qasje të ndryshme. Ata kanë një gjë të përbashkët – pasionin me të cilin krijojnë. Ky tekst është pjesë e një sërë tekstesh të quajtur “Bisedë e shkurtër”.

Milica Lilic, foto: Suncica Andrejevic

Milica Lilic

Ju lexuat për Milica Lilic në faqen Alternativna vitin e kaluar kur raportuam nga Festivali III i Krijimtarisë së Grave të organizuar nga Qendra Kulturore Private Aquarius. Milica pastaj “krijoi kaos” në Mitrovicën Veriore – në qytetin ku studionte, në klasën e profesorit Tomislav Trific.

“Milica psherëtin në plazh”, “Te Milica’s”, “Gratë u çmendën për Milicën”, “Milica nderoi fansat”, “Dhe kështu ndodhi Milica më në fund gjeti një të dashur”, “Ata më njohin edhe pa grim”, “Milica: Unë nuk gatuaj sepse urrej të laj enët”,“Milica: Vetëm ata të gabuarit më afrohen”, “Golden Milica synon Rio”…. Disa nga kolazhet ishin të ekspozuara në Ujorin në atë kohë.

Futja e teksteve dhe imazheve nga gazetat ka konceptin e vet, por bashkimi i tekstit dhe imazheve në kolazhe është gjithashtu çështje kohe.

“Udhëtimet, librat, muzika, natyra, si dhe ngjarjet dhe situatat aktuale,” thotë Lilic, duke folur për frymëzimin e saj.

Ajo e paraqet veten si ambicioze, autokritike dhe e prirur për kërkime. Është pikërisht kërkimi që është i dukshëm në kolazhet që ajo tani publikon në profilin e saj në Instagram pothuajse çdo ditë. Lulëzimi, liria, koha e verës, vetëm …

Kjo është arsyeja pse nuk është për t’u habitur që nuk ka asnjë motiv konkret që përshkon të gjitha veprat e saj. Dhe sfera e interesit të saj nuk është vetëm kolazh, por edhe vizatime, piktura, grafika.

“Aktualisht, peisazhe abstrakte dhe peisazhe në kanavacë dhe kolazhe në letër janë aktuale, ku merrem me izolimin dhe vetizolimin, si pasojë e pandemisë,” shpjegon ai.

Ajo shtoi se po përgadit një ekspozitë të re e cila përveç kolazheve do të përfshijë edhe një instalim në hapësirë.

Shoqërimi i saj me artin është “një burim i pashterrshëm i mundësive për shprehje, një vepër arti dhe ndjenjat që ngjall tek vëzhguesi / konsumatori i vetë veprës”.

“Arti është i pranishëm çdo ditë, përmes punës sime, përmes punës pedagogjike me fëmijët dhe përmes vizitave në galeri dhe muzeume, është një pjesë integrale e jetës sime”, shton Lilic.

“Unë jam e magjepsur duke krijuar nga asgjëja dhe duke formuar botën përmes artit,” thotë ai.

Demir Pepic

Kushdo që një herë shikon përmes thjerrëzave botën përreth tij, nuk e shikon atë në të njëjtën mënyrë si më parë, beson fotografi Demir Pepic.

Kjo, siç e sheh ai vetë, një djalë i thjeshtë nga Mali i Zi, dentist me profesion, i cili u dashurua me artin që në fëmijëri dhe e praktikoi atë në kohën e lirë, pati ekspozitën e tij të parë virtuale në kuadër të projektit “ArtCult” të cilin Alternativna e realizoi në bashkëpunim me Galerine Aquarius dhe portalet Crno beli svet dhe Gracanica online.

Edhe pse ai ka vite që merret me fotografi, dhe pranon se i njeh mirë mjetet themelore të shprehjes së fotografisë, në të njëjtën kohë ai beson se “si artist ai është vetëm në fillim”.

Ne jemi të sigurt se jo të gjithë lexuesit do të pajtohen me deklaratën e tij, sepse ai ka mbështetjen e fortë të dashamirëve të fotografisë.

Demir Pepic

Kjo ka të bëjë me faktin se dy tema kalojnë nëpër fotografitë e tij – peizazhe dhe portrete.

“Më pëlqen të udhëtoj dhe të bëj fotografi rreth meje, pavarësisht nëse janë peizazhet që admiroj, miqtë e mi të dashur apo qentë, të cilët gjithashtu i adhuroj,” thotë Pepic.

“Bukuritë e natyrës si një vepër arti e përjetshme që ka shërbyer gjithmonë si frymëzim për artistë të ndryshëm. Natyra, në fakt, pikturon për ne imazhe me bukuri të pafundme, unë jam këtu vetëm për t’i vënë re në mënyrën se si i shoh dhe t’ua përcjell të tjerëve, “shton ai.

Vepra e artit e krijuar nga artisti dhe të cilën ai e lë pas është më e bukura në art, beson Pepic:

“Njohja se i keni lënë diçka botës pas jush ju bën të plotë, keni lënë një gjurmë diku dhe një herë.”

Dhe jo vetëm kaq: “Të jesh artist është lloji më i madh i lirisë që mund të arrish”.

Julia Hocko

Artistja e re Julija Hocko gjen frymëzim në natyrë, kultura dhe zakone të ndryshme, si dhe zbukurime.

Ju kujtojmë se ajo bëri ilustrime për librin “Ne nuk u ndamë me Gorën” nga Jadranka Djordjevic-Crnobrnja dhe kështu tregoi interes për veshjet dhe zakonet tradicionale. Në studimet master, në lëndën e grafikës së librit, me profesoreshën Olivera Batajic-Sretenovic, ajo prezantoi një këngë popullore gorane, duke shkruar vargje me fije në material prej pelushi. Kjo punë hyri në përzgjedhjen e veprave të zgjedhura dhe mori pjesë në bienalen ndërkombëtare të librit studentor.

“Kur merrem me një temë të caktuar, i qasem asaj në detaje dhe hulumtoj tërësisht para se ta krijoj. Unë shpesh kthehem në motivet tradicionale në punën time, të cilat janë mjaft të stilizuara,” thotë Hocko.

Julija Hocko

Ajo shpjegon se që nga fillimi i punës së saj, ajo u tërhoq nga motivi i një gruaje, por ajo është gjithashtu e interesuar për kostumet nga kultura të ndryshme, si dhe stolitë dhe stilin e jetës. Ajo është frymëzuar gjithashtu nga modelet dhe teksturat në natyrë në të cilat, siç thotë ajo, gjen forma të reja.

“Ndonjëherë mund të jetë një fjali nga një libër që më inkurajon të mendoj për një temë apo edhe një fotografi interesante që më bën të shikoj gjërat nga një perspektivë tjetër,” shton ai.

Ai thotë se arti është një mënyrë jetese.

“Unë e vërej atë rreth meje dhe më lejon të mësoj dhe të rritem, duke i vendosur vetes detyra të reja. Për mua, art do të thotë një drejtim tjetër i të menduarit dhe aftësinë e autorit për ta përcjellë atë tek të tjerët. Unë mendoj se gjithçka fillon me një ide, një qëndrim të caktuar dhe dëshirën që artisti të tregojë mendimet e tij para auditorit pa frikë, “përfundon Hocko.

Punimet e Milica Lilic, Demir Pepic dhe Julia Hocko u prezantuan gjithashtu në platformën dixhitale “Gathered in Art”, si dhe në ekspozitat virtuale të kësaj platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *