Film: „Uprkos svemu“ večeras u Akvarijusu

Dokumentarni film posvećen radu Narodnog pozorišta Priština „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića (RTV KiM, Klicker, 2020) biće premijerno prikazan danas, u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Projekcija je zakazana za 18 časova, a posle projekcije predviđen je i razgovor sa autorom filma Goranom Avramovićem i upravnikom Narodnog pozorišta Priština Predragom Radonjićem. Razgovor će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin.

„Uprkos svemu“ govori o istorijatu i neobičnoj sudbini pozorišta koje je više puta u prošlosti menjalo svoje sedište.

U filmu su prikazani i ispričani brojni događaji iz njegove burne istorije, zabeležene različite predstave i njihova igranja na interesantim mestima u nesvakidašnjim uslovima. Avramovićev film osvojio je prvu nagradu na Festivalu dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST 2020 u Gračanici.

Narodno pozorište Priština tokom prve dve decenije ovoga veka radi u nekarakterističnim uslovima, uz nedostatak matične scene i minimuma uslova za rad. I pored toga, ovo pozorište uspelo da skrene pažnju pozorišne javnosti 2010. godine predstavom “Ne očajavajte”. Ovaj mjuzikl, rađen po motivima teksta Branislava Nušića, a u režiji Nenada Todorovića (nekadašnjeg upravnika) jedinstveni je primer kako se scenska umetnost može vratiti izvornom igranju, kako njen život nije zavisan od postojanja pozorišne zgrade i standardne scene.

Todorović je nedostatak (sale, adekvatne opreme, tehničkih preduslova, materijalnih sredstava) pretvorio u prednost, provocirajući pozorišne konvencije, slično kao što je to svojevremeno u revolucinarnom eseju Prazan prostor (1968) učinio Piter Bruk, napominjući da bilo koji prazan prostor u kojem se pojavi glumac može da se tretira kao pozornica.

Kosovska turneja predstave “Ne očajavajte” upravo je to i potvrdila – predstava se igrala na otvorenom, na livadama, fudbalskim igralištima, crkvenim portama, dvorištima privatnih kuća, razrušenim salama nekadašnjih domova kulture, po kiši, bez struje… O tome svedoči i knjiga Pronađeno pozorište Živojina Rakočevića i Nenada Todorovića koja opisuje kako se otvaranjem „scena“ širom Kosova i Metohije i igranjem predstava za „jednog gledaoca“, ovaj teatar vratio izvornom antičkom pozorištu, a, implicitno, pokazuje po kakvom modelu scenska umetnost može uspešno da funkcioniše u jednom postkonfliktnom društvu i opstane kao reprezentativna, a da se, iako egzistira u prostorima neslobode, ne odrekne ni političke provokativnosti.

Ovaj fenomen inspirisao je novinara, pisca i reditelja Predraga Radonjića da 2013. godine snimi dokumentarni film Pozorište u kutiji za cipele, a reditelja i umetničkog direktora nemačkog Folksbine teatra, Španca Maurisija Farea da se uključi u rad Srpske drame, isitčući kako je reč o „vrhunskom evropskom teatru, na najvišem profesionalnom i estetskom nivou“. O pomenutim fenomenima, između ostalog, govori i najnoviji film Gorana Avramovića „Uprkos svemu“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *