Dokumentarni film Jelene Radenović „Umetnost života“ biće prikazan večeras, od 20 časova, u mitrovičkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. Film obrađuje temu opstanka umetnosti kroz različite istorijske periode u odnosu na različite sociopolitičke kontekste. Nakon projekcije sledi razgovor sa autorkom. Ulaz je slobodan.

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, koji su u poslednje vreme ponovo „otkriveni“ od strane neke nove publike širom sveta. Jedan od sagovornika u filmu je i profesor Miodrag Živković – vajar, tvorac spomenika na Tjentištu, Kadinjači, u Kragujevcu…

Jelena Radenović je pokušala da ispriča priču o okolnostima koje su stvorile uslove i potrebu da se spomenici podignu, njihovoj prvobitnoj nameni i svrsi i potom njihovom preoblikovanju u savremenom kontekstu. Danas oni stoje kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da kao takvo živi neovisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

Film „Umetnost života“ premijerno je prikazan prošle godine na festivalu Slobodna zona, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija. Na festivalu BaNeFF u Stokholmu (Švedska) osvojio je glavnu nagradu festivala, dok je na Underhill Fest u Podgorici osvojio nagradu publike. Ovaj dokumentarac je prikazan i na SEEfest Los Anđelesu, u Izmiru, Beču i Tokiju. Uvršten je i u ovogodišnju takmičarsku selekciju Martovskog festivala (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma) koji je zbog pandemije odložen do daljnjeg.

O autorki

Jelena Radenović je rođena u Beogradu 1979. godine. Završila je osnovne studije glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti iz oblasti studije filma i medija. U svom doktoratu bavila se teorijom, nastankom i razvojem glume na filmu, a njen rad pod nazivom „Gluma u holivudskom mjuziklu“ je 2014. godine objavio Filmski centar Srbije. Više godina je radila kao novinar i urednik emisija na televizijama Studio B i B92. Još od studija bavila se pedagoškim radom, radila je sa decom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kao i sa odraslima. Trenutno radi u Školi filma Fokus na Kolarcu, gde predaje glumu za film i televiziju. Od avgusta 2017. godine radi kao saradnik fonda Ujedinjenih nacija UNTF (UN Trust Fund to End Violence against Women) na izradi video priča (kratkih dokumentarnih formi) o njihovom radu.

Bila je pomoćnik reditelja na dokumentarnom filmu „Valter“ 2012. godine. Dokumentarni film „Kuda dalje“, čija je premijera bila u oktobru 2015. godine, njen je rediteljski filmski prvenac. Film je podržala fondacija TEMPUS – program Evropske unije koji pomaže mladim umetnicima, a do sada je prikazan na festivalu u Velsu, Stokholmu i Sarajevu, Beču, Štutgartu, Briselu i Novom Sadu. Film je bio emitovan na nacionalnoj televiziji RTS.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *