U okviru Evropskog filmskog festivala, od 13. do 22. januara, u Kosovskoj Mitrovici i Prištini biće prikazivani evropski filmovi.

Projekcije u Prištini počinju od 13. januara, trajaće do 17. i održavaće se u Kino Armata. Za detaljne informacije o vremenu i datumu pojedinačnih projekcija, posetite Instagram profil Evropske unije na Kosovu.

Projekcije u Kosovskoj Mitrovici održavaće se u Evropskoj kući, od 20. do 22. januara. Sve projekcije najavljene su za 19 časova.

Prva se održava 20. januara, kada se prikazuje film “The Constitution”. Narednog dana sledi “Ray and Liz”, da bi se 22. januara prikazivao film “King of Belgians”.

“Constitution” ili “Ustav Republike Hrvatske” je film hrvatskog reditelja Rajka Grlića, koji je osvojio niz nagrada na filmskim festivalima.

Film govori o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno nikada ne bi međusobno razgovarali da ih nesreća na to ne natera i učini međusobno zavisnim:

“Mučno i bolno, oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.”

Upravo u ovom filmu srpski glumac Nebojša Glogovac odigrao je svoju poslednju i, kako su mnogi preneli po prvim projekcijama, najbolju ulogu u životu.

“Ray & Liz” – film je o životima pogođenim siromaštvom. Scenarista-režiser Ričard Bilingam (Richarda Billingham) zapravo prenosi ličnu porodičnu priču o svom detinjstvu i svojim roditeljima – ocu alkoholičaru, Reju i majci Liz.

“King of Belgians”

IMDb: “Očajan da se vrati kući iz državne posete Istanbulu dok se u njegovoj zemlji događa najgora politička kriza, ali ne može da leti zbog solarne oluje. Kralj Belgijanaca našao se na burnom putu preko Balkana.”

Projekcije organizuje Evropska kuća u saradnji sa Evropskim filmskim festivalom 2020.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *