Jedan od najpoznatijih dokotora u regionu, multimedijalni umetnik, dr Nele Karajlić, večeras i sutra na Kosovu i Metohiji. U Domu kulture “Gračanica” večeras od 19 časova održava se književno veče posvećeno Karajliću povodom drugog dela trilogije romana “Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji”. U ponedeljak učestvuje na diskusiji Mitrovičkog društvenog kluba pod nazivom “Juče, danas, sutra” i promociju iste knjigel. Razgovor počinje od 19 časova u Centru građanske energije (CEC) u Kosovskoj Mitrovici.

“Pripovedajući o svemu onome što je snašlo stanare Solunske 28 tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, Dr Karajlić nudi podjednaki čitalački užitak i onima koji su čitali prvi deo trilogije, ali i onima koji se tek sada pridružuju armiji njegovih vernih čitalaca. Nastavak monumentalne sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u Dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže” – stoji u najavi događaja gračaničkog doma kulture.

U CEC-u razgovaraće se o tome da li je Karajlić pretpostavljao da će čuveni ,,Nadrealisti” imati proročki karakter, koliko se danas konstruktivno koriste različiti umetnički vidovi u kritici društva, te ko su ,,junaci” novih generacija.

Nakon jednočasovne diskusije uslediće predstavljanje njegove nove knjige ,,Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji” na kojoj će osim autora učestvovati i Živojin Rakočević, pesnik, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici.

O autoru knjige

Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ranih osamdesetih osniva rok grupu Zabranjeno pušenje, koja veoma brzo postaje svejugoslovenski fenomen. U isto vreme radi na Radio Sarajevu, kasnije i na televiziji, satirično-humorističku emisiju Top lista nadrealista, koja ostavlja dubok trag na celokupnom jugoslovenskom medijskom prostoru.

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji seli se u Beograd gde sa grupom Zabranjeno pušenje izdaje još jedan album, Ja nisam odavle, sa kojeg je pesma Ženi nam se Vukota u izborima brojnih TV stanica proglašena hitom 20. veka.

Za Radio-televiziju Srbije 1996. snima humorističku seriju Složna braća.

Godinu dana kasnije Dr Nele Karajlić sarađuje sa filmskim režiserom i bivšim basistom Zabranjenog pušenja, Emirom Kusturicom, na saundtreku za film Crna mačka, beli mačor, odakle nastaje ideja o osnivanju grupe The No Smoking Orchestra.

Grupa postaje svetski priznata i nastupa u svim većim gradovima. Dr Nele Karajlić svira u grupi The No Smoking Orchestra sve do 2011.

U prestižnoj operi Bastilja u Parizu piše libreto i igra u pank operi Dom za vešanje u režiji Emira Kusturice.

U produkciji Prve televizije 2013. radi na humorističko- -satiričnoj seriji Nadrealna televizija, a samo godinu dana kasnije izdaje i svoj prvi roman Fajront u Sarajevu, koji postaje bestseler ne samo u Srbiji već i u regionu.

Godine 2016. na sto šezdesetu godišnjicu rođenja Nikole Tesle u Sava centru u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu postavlja multimedijalni spektakl FBI: Dosije Tesla.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *