Nakon projekcije u Kosovskoj Mitrovici, dokumentarni film „Donjecka Vratarnica“ večeras će biti prikazan i u Gračanici. Prikazivanje je zakazano za 20 časova, u Domu kulture, a po završetku, posetioci će moći da razgovaraju sa autorkom dokumentarca, Natalijom Batrajevom. Ulaz je slobodan.

Filmska priča govori o manastiru Iverske Bogorodice – Vratarnica, koji se našao na prvoj liniji borbe u Donjecku (grad u Ukrajini, prim.red), odmah pored aerodroma, u blizini kojeg su se vodile ratne borbe.

U centru dešavanja je igumanija Sveto – Iverskog manastira i njena pomoćnica koju su se našle u epicentru rata u ukrajinskom regionu Donbas.

Кadrove manastira u cveću i radosnih lica prekidaju reski rafali automata. Igumanija Mihaila je sadila kupus u bašti, kad je avion napravio prvi nalet i počeo da bombarduje aerodrom koji se nalazi pored manastira – navodi se u najavi filma.

Savremeni kadrovi se smenjuju kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja – Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa?

“Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost?” – govori junakinja filma i na ekranu se ređaju fotografije Кosova, Južne Osetije, Donjecka.

Batrajeva je tri ratne godine provela u Ukrajini i snimila dokumentarac – u blizini linije razgraničenja, a montaža je trajala još godinu dana. Film je dobitnik brojnih priznanja na ruskim kinofestivalima.

Trejler filma možete da pogledate OVDE.

O Batrajevoj

Natalija Batrajeva je režiser, fotograf i publicista. Od 2005. radi na post-ratnim prostorima – Кosovo, Republika Srbska, Južna Osetija, Кrim, Donbas. Autor je dokumentarnih foto-knjiga Кosovo. Srbska Golgota, Južna Osetija: pogled iznutra, Živi smo!, foto-izložbe Кosovo – Južna Osetija: pogled iznutra, koja je predstavljena preko 30 puta u Rusiji i izvan nje. Član je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije. Laureat i finalista konkursa i kinofestivala.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *