Dokumentarni film “Donjecka Vratarnica”, ruske autorke Natalije Batrajeve, biće večeras prikazan u Kosovskoj Mitrovici. Projekcija koju organizuju Kulturni centar “Dragica Žarković” i Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica zakazana je za 19 časova u Mitrovičkom dvoru.

Film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici koje su se iznenada našle u epicentru rata u Donbasu (region u Ukrajini, prim.red.)

Кadrove manastira u cveću i radosnih lica prekidaju reski rafali automata. Igumanija Mihaila je sadila kupus u bašti, kad je avion napravio prvi nalet i počeo da bombarduje aerodrom, koji se nalazi pored manastira – stoji u najavi filma.

Savremeni kadrovi se smenjuju kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja – Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa?

“Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost?” – govori junakinja filma i na ekranu se ređaju fotografije Кosova, Južne Osetije, Donjecka (grad u regionu Donbas, prim. red.).

Ovaj film je međunarodnu premijeru imao 25. marta i to u Beogradu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *