Posle svetske premijere na Pulskom filmskom festivalu i one u Beogradu, film “Dnevnik Diane Budisavljević” biće večeras premijerno prikazan i na Kosovu i Metohiji.

Projekcija se održava u Domu kulture “Stari Kolasin”, u Zubinom Potoku, u 17.30 i 20.00. Potom sledi i ona u Gračanici – 21. novembra u 21 čas, u lokalnom domu kulture.

Igrano dokumentarna drama govori o srpskoj deci koju je iz ustaških logora spasavala državljanka austrijskog porekla Diana Budisavljević, udata za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu.

Sigurne smrti spasila je više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Diana Budisavljević je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla njena unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Ovaj film, zapravo, slavi život i to je ono što je veličanstveno, jer je pored svih zločina život ipak pobedio.

Filmske uloge poverene su – Almi Prici, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću, Krešimiru Mikiću i drugima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *