Pandemija korona virusom izaziva među ljudima strah, neizvesnost, iščekivanje završetka i povratka ’normalnim’ životima. Ipak, situacija u kojoj se nalazimo probudila je i humanost u pojedincima. Šiju se maske, prave zaštitni viziri, pomaže se najstarijima. Istim putem krenuli su i najmlađi! Učenici odeljenja “Produženi dnevni boravak” i “Obogaćen jednosmenski rad” i zaposleni Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici prave sapune i poklanjaju ih ustanovama, institucijama i pojedincima.

Foto: Fejsbuk stranica OŠ “Desanka Maksimović”

Razgovarali smo sa direktoricom škole Jadrankom Vasić – idejnim tvorcem akcije. Objašnjava da je organizovana sasvim spontano, a da je naišla na, navodi, opšte oduševljenje mnogih.

“Mi smo izradom sapuna počeli da se bavimo još pre par godina, u sklopu jednog projekta koji je podržavala švajcarska ambasada. Pre 8. Marta, nastavnik hemije i učiteljica odeljenja „Produženi boravak“ došli su na ideju da napravimo sapune i podelimo ih mamama, bakama… Takođe, bližio se i jubilej – 16. marta trebalo je da obeležimo 150 godina škole, želeli smo napravimo proslavu i svim gostima poklonimo sapune,” kaže Vasićeva u razgovoru za Alternativnu.

Ipak, situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa nas je zatekla, morali smo da napustimo školu, ali želeli smo da damo svoj doprinos i odlučili da poklonimo sapune koje smo izradili – dodaje.

Do sada su učenici, uz pomoć i podršku svojih učitelja i nastavnika izradili 1300 sapuna. Na toj brojci, kaže Vasićeva, neće da se zaustave, već teže ka 2000.

Hoćemo da podelimo svima koji su nam pomogli i koji su nam bili podrška tokom godina – ističe direktorica.

Pandemija ne poznaje granice i etničke podele, pa tako ni ovi humani ljudi nisu bili isključivi u poklanjanju sapuna.

„Kosovska Kamenica je multuetnička sredina sa 5 odsto Srba. Bilo nam je bitno da pokrijemo stanovništvo – romsko i, naravno da ne odvojimo albansko,“ objašnjava Vasićeva.

Do sada su, kako dodaje, sapuni poklonjeni Privremenom organu opštine Kosovska Kamenica, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Domu zdravlja, ali i Opštini Kosovska Kamenica koja funkcioniše u okviru kosovskog sistema, kao i jednoj prodavnici.

Ići ćemo i u gnjilansku opštinu, pokloniti i tamošnjem Zdravstvenom centru, ali i Kosovskoj policiji i Domu zdravlja koji funkcioniše u okviru kosovskog sistema, budući da tamo rade roditelji naših učenika koji, zbog situacije, ne mogu sada da provode toliko vremena sa svojom decom – navodi dalje Vasićeva.

Izradom i poklanjanjem sapuna žele da pošalju, ističe, jasnu poruku, koja i stoji na nalepnici svakog sapuna koji poklanjaju, a ona glasi:

„Disciplinom pobedimo koronu. O.Š. „Desanka Maksimović“, Kosovska Kamenica.“

Foto: Fejsbuk stranica OŠ “Desanka Maksimović”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *