Portal xnews7.com objavio je 20. februara tekst sa naslovom „Najnovije vesti: Tri snažne eksplozije na severu“. Osim što eksplozija nije bilo, utvrdili smo da je portal zapravo objavio vest od prošle godine.

U nastavku teksta, xnews7.com poziva se na izvore portala Koha da su eksplozije bile snažne, te da se sumnja da su ručne bombe bačene kod Centra za kontrolu automobila i kod spomenika Caru Lazaru, u severnom delu Mitrovice.

„Izvori sa ovog područja rekli su da je Kfor na licu mesta i da su stanovnici napustili kafiće koji su se nalazili u blizini“ – navodi isti portal.

Vest sa ovog portala podelile su i Fejsbuk stranice „Liria Ka Emër“„Tringa Globale“„Shqiptaria Ka Emër“„Desi News“„Maringlen“„Gazeta Rich Shqip“, koristeći potpuno istu fotografiju na kojoj piše „Najnovija vest“.

Iako je vest očigledno stigla do velikog broja korisnika društvenih mreža, ispostavilo se da nema veze sa sadašnošću.

Osim što slučaj tri eksplozije nije zabeležen 20. februara 2024. godine, utvrdili smo da je pomenuti portal zapravo preneo prošlogodišnju vesti sa portala Koha, odnosno od novembra 2023. godine.


Portal xnews7.com preneo je lažne informacije, koristeći prošlogodišnju vest kao da se dešava u sadašnjem trenutku. Ovo je ozbiljan primer širenja dezinformacija, što može imati i ozbiljne posledice po javnost.

Ovaj slučaj ukazuje na potrebu za pažljivim proveravanjem informacija pre nego što se one dele ili prihvate kao istinite.

Ovakvi primeri naglašavaju i važnost transparentnosti i odgovornosti u novinarstvu, kako bi se očuvala poverenja javnosti u medije i informacije koje im pružaju.

U slučaju povišenih tenzija, širenje lažnih vesti može dodatno da pogorša situaciju, stvarajući paniku, strah i nepoverenje. Pogotovo u kontekstu političkih ili etničkih tenzija, dezinformacije mogu da budu iskorišćene kako bi se pojačali postojeći sukobi ili izazvala dezorijentacija i nesigurnost među građanima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *