I ove nedelje, Dom kulture “Gračanica“ online emituje različite kulturne sadržaje, u okviru programa „Kultura u doba korone“. U nastavku pročitajte šta vas očekuje od ponedeljka do nedelje. Svi programi počinju u 18 časova na Facebook stranici Doma kulture.      

Snimak novogodišnjeg koncerta Big Bend džez orkestra RTS-a održanog 2015. u Gračanici, biće emitovan u ponedeljak. Tadašnji program džezera, kojim je dirigovao trombonista, kompoziter i aranžer Ivan Ilić, činila je tradicionalna muzika sa prostora KiM-a, u atraktivnim džez aranžmanima.

Istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić, i slikarka, Maja Todić, u utorak će razgovarati sa umetnikom Tomislavom Trifićem.

Trifić je profesor na predmetu grafike, a bio je i dekan Fakulteta umetnosti, kao i prerektor Univerziteta u Mitrovici. Pored grafike, bavi se i seriografijom i digitalnom grafikom.

Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

Predstava “Orfej” Dečijeg pozorišta iz Subotice, koju je publika u Gračanici imala prilike da pogleda u okviru manifestacije “Dani opštine Gračanica” 2017, biće emitovana u sredu. Glumac iz Subotice, Stefan Ostojić, obratiće se gledaocima putem linka.

Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj, Todor Valov.

Ostvarenja polaznika Škole filmske magije – film “Nacrtaj mi ljubav”, dokumentarac “Despot”, dve reklame za čitaonicu “Darinka Jevrić” i film “Iza zavese” sniman u mizankadru – gledaoce očekuje u četvrtak, uz obraćanje nekog od predavača u Školi filmske magije.

Preporuka filmova – “Naslednica” i “Bani Lejk je nestala” iz knjige 52 idealna filmska vikenda, režisera Milutina Petrovića.

Petak je rezervisan za promociju knjige “Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941”, istoričara dr Vladana Virijevića

Кnjiga “Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941” sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Кraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Кraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe kako domaćih, tako i arhiva Republike Turske.

Subota i nedelja su dani za balet. Video lekcije nastavnika Nikole Koraća biće emitovane na RTV KIM I RTV Puls.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *