„Beograd objavljuje ‘rat’ Kosovu zbog dinara: Obezbedićemo opstanak Srba“ – glasi današnji naslov portala RTV21 na albanskom. Iako pod znacima navoda, pomenuti „rat“ stvara dramatičan utisak i ima snažnu konotaciju. Ipak, nema dodirnih tačaka sa sadržajem teksta.

Posle pomenutog naslova RTV21 u tekstu prenosi izjave ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića.

I već u prvoj rečenici svog teksta iznosi potpuno suprotne tvrdnje onima u naslovu – Vučević je rekao da „Beograd nema drugog izbora nego da se politički i diplomatski bori za opstanak Srbi na Kosovu“.

Ni u nastavku niti u jednom delu teksta se ne govori o vojnom konfliktu, već o političkim i diplomatskim naporima Srbije u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova o korišćenju evra za gotovinske transakcije, odnosno o ukidanju srpskog dinara na Kosovu.

U izjavama koje je u nastavku preneo RTV21 sam Vučević ističe važnost dijaloga.

„Sve drugo osim diplomatskog i političkog dijaloga nas vodi u ono što ne bi želeli da vidimo“ – kazao je Vučević.

„Naš nacionalni interes je da očuvamo mir“, rekao je Vučević takođe.

RTV21 preneo je čak i deo u kojem je Vučević precizirao da „vraćanje vojnog roka nije vezano za probleme na Kosovu i Metohiji“.


Ovaj primer ukazuje na važnost pažljivog čitanja i analize kako bi se razlikovali senzacionalni naslovi od stvarnih informacija.

Važno je imati na umu da senzacionalni naslovi često imaju cilj privlačenja pažnje i povećanja čitanosti, ali mogu izazvati netačan utisak o sadržaju teksta.

Ovakav naslov, sa druge strane, ima dodatnu težinu u vreme pojačanih tenzija i čitavog niza nejasnoća u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova.

Pojedini mediji imaju tendenciju da upravo u jeku tenzija ili mogućih tenzija izveštavaju bez poštovanja etike novinarstva i to iz različitih motiva. Zato, pažljivo čitajte, kritički razmišljajte i proverite informacije iz više izvora.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *