Deseta nedelja online programa gračaničkog doma kulture

Kultura u dobra korone” emituje se desetu nedelju za redom. U nastavku pročitajte šta vas očekuje od ponedeljka do nedelje. Svi sadržaji prikazuju se na Facebook stranici Doma kulture “Gračanica”, od 18 časova.

Ponedeljak

Pred publikom je snimak koncerta koji je etno duet Braća Teofilović održao u Domu kulture “Gračanica” 2013.

Duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičku scenu pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“. Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao:

“Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Кada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju.”

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak

Sutra sledi najava likovne kolonije “Vidovdan 2020”. Održava se dvadeset i drugi put i jedan je, dodaju iz gračaničkog Doma kulture – od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji. Okuplja eminentne slikare Srbije i regiona. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima kolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Кosovu i Metohiji.

Sreda

Emitovaće se predstava “Izvini mama”, Dečjeg pozorišta iz Subotice.  Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini. Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Publici će se obratiti glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice, Viktorija Palsi.

Četvrtak

Prikazaće se dokumentarni film “Кad legende zaćute”, autora Bojana Antića. Ovo je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas. Ovaj dokumentarac je prikazan u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017.

Filmska preporuka za ovaj četvrtak su ,,Кuba“ i ,,Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak

Dan je za promociju knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana” i „Sedam pečata”. Novica Sovrlić je, dodaje se, istaknuti pesnik čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja

Vikend je rezervisan za časove baleta, koji će biti emitovani na RTV KiM i RTV Puls.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *