Pratite pregled meseca rubrike Demaskiranje. Bavili smo se kako medijima, tako i izjavama političara. Demaskirali smo preko 20 vesti.

Mart smo počeli dezinformacijom da se Turska uključuje u dijalog Beograda i Prištine.

Utvrdili smo i da se na zvečanskoj tvrđavi ne vijori ruska zastava, kako je to tvrdio mitrovički portal koji izveštava na albanskom jeziku.

Demaskirali smo informaciju kosovskih medija o kažnjavanju građana koji neće učestvovati u popisu. Kazne su propisane za sve koji ne žele da učestvuju, a ne samo za građane sa severa Kosova.

Demaskirali smo i tvrdnje da se Milan Radoičić sastao sa srpskim predsednikom u Raški u prisustvu kamera, građana sa severa Kosova, političkih predstavnika i to nakon sukoba u Banjskoj. Međutim, radilo se o starom snimku koji je podeljen kao aktuelan među albanskim korisnicima „X“ mreže.

Utvrdili smo da Informer i dalje ne preza od manipulisanja izjavama, koje potomm koristi da političke oponente Srpskoj naprednoj stranci optuži za saradnju sa Albancima i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a sve na štetu lokalnih Srba.

Ipak, najupečatljiviji primer za mart bio je tekst javnog servisa Kosova (RTK) o 17. Martu.

Uprkos kritikama na račun RTK u međunarodnim izveštajima o tome da je zapaljivo i pozivajući se na neproverene tvrdnje izveštavao pred Martovsko nasilje pre 20 godina zbog čega se i smatra jednim od uzroka ovog nasilja, RTK je i na dan Martovskog nasilja, ali sada 2024. godine, objavio kontroverzan, manipulativan, neprofesionalan, pristrasan i nepotpun tekst.

U nastavku meseca bavili smo se senzacionalnim naslovima, prećutkivanjem informacija pojedinih medija, ali i video snimkom sa severa Kosova koji je podeljen kao aktuelan na TikToku među albanskim korisnicima iako se radi o snimku od prošle godine.

Mart je još jednom pokazao koliko je važno baviti se raskrinkavanjem dezinformacija, posebno u kontekstu političkih tenzija i medijskih manipulacija.

Jasno je da je borba protiv dezinformacija i dalje važna i aktuelna, te da je ključno da javnost bude obaveštena o manipulacijama i da se podstiče kritičko razmišljanje prilikom konzumiranja medijskih sadržaja.

Preporuke našim čitaocima su – proveravajte izvore informacija, budite kritički nastrojeni prema onome što pročitate, budite skeptični prema senzacionalnim naslovima, delite informacije od proverenih izvora, podržavajte medije koji se pridržavaju novinarskih standarda i transparentno izveštavaju, pratite organizacije za proveru činjenica.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *