Prvi mesec u 2024. godini, sudeći po lažnim vestima i dezinformacijama bio je šarolik i uzbudljiv. Mada ne za one koji su poverovali u ovakve vesti.

U nastavku gledate pregled meseca Kontakt plus radija i Alternativne iz rubrike Demaskiranje u kojoj pratimo i raskrinkavamo dezinformacije, lažne vesti, manipulacije i srpskih i medija kojih izveštavaju na albanskom jeziku, dok istovremeno pratimo i društvene mreže.

Mesec smo počeli informacijom o navodnoj odluci o otvaranju glavnog mitrovičkog mosta koja se širila društvenim mrežama, a za koju smo utvrdili da je neistinita.

Bavili smo se i nizom naslova o navodnoj odluci Amerike da je uslovila podršku Prištini formiranjem Zajednice srpskih opština, što se takođe ispostavilo kao neistinito.

Pošto se na društvenim mrežama sumnjalo u informaciju o tome da je Španija priznala kosovski pasoš, utvrdili smo da je to zaista i učinjeno.

Međutim, među najšokantnijim tvrdnjama januara bile su one agencije Kosovapress o navodnim terorističkim planovima srpskih tajnih službi i to protiv Srba na Kosovu, ali i tvrdnja, kako sebe naziva, bezbednosnog eksperta Agima Musljiua da srpskih patrijarh Porfirije „duhovno“ priprema teren za tako nešto.

Demaskirali smo ove krajnje opasne i ničim potvrđene navode.

Tekst ima jasnu političku notu, povezivanjem navodnih planova sa političkim akterima poput, a ovakve optužbe mogu dodatno povećati političke i međuetničke tenzije.

Ovaj tekst kosovske agencije osim što je imao jasnu političku notu, pozivao se isključivo na neimenovane izvore, dok je izostala bilo kakva potvrda njihovih tvrdnji.

Ovo je još jedan primer koliko čitaoci moraju da budu pažljivi tokom čitanja vesti.

Još jedan interesantan primer iz kosovskih medija koji izveštavaju na albanskom bila je informacija o navodnom napadu na kosovski autobus od strane srpskih huligana u Nišu.

Vlasnik autobuske kompanije demantovao je ovu informaciju. Ispostavilo se da je šteta na autobusu nastala usled naleta ptice.

Portal „Mitropol“ koji izveštava na albanskom jeziku izvestio je i da je „grupa od 10 ljudi pratila mladog Albanca na severu Mitrovice“, navodeći da je slučaj prijavljen policijskoj stanici u severnom delu Mitrovice. Utvrdili smo da takav slučaj nije prijavljen niti policijskoj stranici na severu, niti onoj na jugu Mitrovice.

A da političari ne biraju šta će reći, te da mogu i sami sebe da demantuju, primer je kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je, podsećamo, sredinom meseca poslao poruku javnosti na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića i to potpuno suprotnu onoj od prethodne godine.

Naravno, bavili smo se i srpskim tabloidima koji su pre svega senzacionalistički i manipulišuće, svojim naslovima izveštavali javnost o situaciji na Kosovu, sa namerom da stvore negativnu percepciju prema međunarodnoj zajednici, a propagandistički i krajnje pozitivno po srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Tokom januara bavili smo se i sa nekoliko šokantnih tvrdnji na Telegram kanalima.

Dva primera osim što su uznemirila javnost govore o opasnostima društvenih mreža.

Sredinom meseca na pojedinim Telegram kanalima pojavila se informacija o navodnom opsadnom stanju na severu. Osim što se ova dezinformacija širila velikom brzinom, izazvala je i reakciju javnosti kada smo je demaskirali.

„Kako vas pa bre nije sramota da demaskirate ovo? Ne širite laži i nebuloze, niko ne diže paniku, već tako i jeste bilo! Oklopnjaci nam kruže severom i zaplašuju narod, ima tu i nekih dokaza da je tako bilo…. Sram da vas bude!“ – glasila je poruka koja nam je upućena sa instagram profila koji je očigledno otvoren samo da bi nama objasnio da bi trebalo da nas bude sramota.

Ali pošto nas nije sramota, nastavljamo.

Još jedna šokantna informacija sa društvenih mreža je ona o od kraja januara o navodnoj pucnjavi kod Jarinja. Zvaničnu potvrdu nismo dobili ni sa jedne strane o ovom navodnom događaju.

Šta možemo da zaključimo? I jedna i druga strana, i srpska i albanska, zloupotrebljavaju informacije i šire dezinformacije zarad sopstvenih interesa i motiva.

Rast dezinformacija i lažnih vesti proporcionalan je tenzijama na terenu. Što su više tenzije, to je više lažnih vesti. Imajte to na umu kada naredni put pročitate šokantne naslove.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *