Tokom februara demaskirali smo preko 20 vesti i još jednom utvrdili da je rast broja lažnih vesti koje se šire pojedinim medijima, ali i društvenim mrežama – proporcionalan rastu tenzija na terenu.

Među najupečatljivijim primerima je informacija o navodnoj odluci o uklanjanju spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. Utvrdili smo da se radi o dezinformaciji. Ipak, ovaj primer slikovito je prikazao kako se dezinformacija brzo širila društvenim mrežama i izazvala paniku među građanima.

Sa druge strane, Večernje Novosti su izvestile o, kako su navele, provokaciji Kurtijeve policije, a da bi dodali na dramatičnosti, iskoristili su fotografiju staru godinu dana na kojoj nije Kosovska policija, već KFOR.

Javni servis Kosova RTK izvestio je o navodnom pokušaju atentata na kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Makedonski MUP demantovao je ove navode, a tekst RTK-a bio je samo jedan od primera kako javni servis, pozivajući se na neimenovane izvore, propagandistički i senzacionalno izveštava o pojedinim temama, a posebno kada su u pitanju teme koje se tiču političkih predstavnika, te Srbije.

Bavili smo se i temom navodnih letaka takozvane Narodne odbrane. Ono što smo sa sigurnošću utvrdili jeste da je Narodna odbrana potrebna pre svega čitaocima i to kako bi se odbranili od dezinformacija.

A tabloid Alo je zloupotrebio saopštenje američke misije u OEBS-u kako bi preneo javnosti da se iz ove misije tvrdi da je srpski predsednik potpisao Ohridski, odnosno Briselski sporazum. Utvrdili smo da se radi o manipulaciji ovog tabloida i da se iz američke misije nije ni tvrdilo da je potpisivanja bilo.

Kosovski portal Indeksonline je izvestio o navodnom ulasku srpske vojske na Kosovo i njihovom navodonom uperivanju oružja u albanske civile. KFOR je demantovao ovu tvrdnju, koja je, očigledno trebalo da izazove emotivnu reakciju kod čitalaca.

Takođe, javnosti nepoznati portal koji izveštava na albanskom preneo je prošlogodišnju vest kao aktuelnu.

A KFOR je ponovo morao da se oglasi tokom februara kako bi demantovao da navodno zabranjuje posete kosovskim zvaničnicima severu.

Na kraju, RTK objavio je i snimak za koji je tvrdio da se radi o bivšem potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću i bivšem predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandru Spiriću. Šamar koji je viđen na snimku pre svega svedoči da je RTK još jednom po pravilu neprofesionalno radio svoj posao, neomogućivši u prvobitnom tekstu komentar niti jednog od protagonista videa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *