U novom pregledu meseca rubrike Demaskiranje došli smo do zaključka da, očekivano, ni april nije manjkao u dezinformacijama.

Bavili smo se optužbama srpskih tabloida na račun drugih medija. Utvrdili smo još jednom da tabloidi ne prezaju od manipulativnog izveštavanja kada su u pitanju i bivši i sadašnji strani visoki zvaničnici i političari.

Informer je, na primer, izvestio da je sadašnji američki predsednik najavio mogućnost raspada NATO-a, što se ispostavilo kao netačno.

Isti tabloid je izvestio i da NATO hoće da dostavi tešku artiljeriju, kako je naveo – Kurtijevom režimu. Međutim, i u ovom slučaju se radilo o dezinformaciji.

Ipak, ključna tema tokom aprila za srpske tabloide bilo je pitanje članstva Kosova u Savetu u Evrope, odnosno pozitivna odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Kosovu i obraćanje srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Savetu bazbednosti Ujedinjenih nacija.

Utvrdili smo da se tabloidi nisu objektivno bavili pozitivnom odlukom Parlamentarne skupštine po pitanju Kosova, već se pokušalo sa formiranjem jednostrane slike, odnosno da je isključiva odgovornost za pozitivnu odluku na međunarodnoj zajednici, pojedinim država i „neprijateljima“ Srbije.

Sa druge strane, senzacionalni i pristrasni bili su naslovi dva srpska tabloida – Alo i Informer – o obraćanju srpskog predsednika u Savetu bazbednosti. Vučić je „grmeo“, slao „moćnu poruku“, „razmontirao laži“, pa je na kraju u Informeru osvanula i poruka upućena direktno srpskom predsedniku – „Hvala dragom Bogu što nam ga je poslao“.

Sa druge strane, dezinformacije smo zabeležili i u medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku i među albanskim korisnicima društvenih mreža.

RTK je izvestio da su građani na severu kosova naveli da neće da bojkotoju glasanje održano 21. parila. Utvrdili smo da je naslov bio u neskladu sa sadržajem teksta, a da se tvrdnja iz naslova bazirala na komentaru jednog jedinog građanina.

Fejsbuk stranica „Fleta Press“ podelila je prošlogodišnju poruku Milana Radoičića ako aktuelnu.

„Vučićeva strašna fantazija, kaže da je predsednicin muž ubio dva Srbina“ – glasio je šokantan naslov videa portala „Gazeta Demos“. Utvrdili smo, međutim, da se nije radilo o „fantaziji“ srpskog predsednika, već o grešci u prevodu i to tokom uživo prenosa koji se emitovao na televizijskom kanalu Javnog servisa Kosova (RTK).

Ipak, najočigledniji primer dezinformisanja bila je objava jednog od albanskog korisnika mreže „X“.

„General Kavoli je potvrdio da je paramilitarna grupa sa glavnim teroristom Radoičićem intenzivirala pokrete na granici Kosovo-Srbija, dovodeći 300 trupa i velike količine oružja na Kosovo. Upozorio je na krhku nedelju na Kosovu“ – glasila je objava, a na sličan zaključak sugerisao je i prilog televizije Klan.

Utvrdili smo da pomenuti general nije izneo navode o Milanu Radoičiću.

Svi pomenuti primer naglašavaju potrebu za kritičkim pristupom informacijama i proverom izvora, kako bi se javnost zaštitila od dezinformacija i manipulacija.

Dakle, proveravajte izvore, budite kritički nastrojeni prema senzacionalnim naslovima i informacijama generalno, proveravajte više izvora, izbegavajte deljenje neproverenih informacija.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *