Kontakt Plus i Alternativna, sprovode projekat usmeren na razotkrivanje lažnih vesti. Kroz ovaj projekat omogućili smo direktno učešće građana.

Postoje dva ključna elementa projekta pod nazivom „Demaskiranje lažnih vesti“. Prvi je praćenje određenih medija koji izveštavaju na srpskom i albanskom jeziku, a u vezi sa izveštajima koji se tiču interesa srpske zajednice na Kosovu i pitanje Kosova. Drugi je alat za prijavljivanje vesti za koje publika smatra da ih treba preispitati, jer sumnja u njihovu verodostojnost. Ovaj način interakcije sa čitaocima, smatramo veoma važnim, jer se pored angažovanja publike, na ovaj način razvija njihova uključenost u informativne tokove i sposobnost da razlikuju tačne informacije od dezinformacija.

Alat ili „tul“ dostupan je na veb-stranicama www.radiokontatlus.org i www.alternativna.com gde građani mogu prijavljivati potencijalno netačne vesti.

„Klikom na tab ‘demaskiranje’, otvoriće se dva tab-a: ‘demaskiranje vesti’ i ‘pošalji vest’. Kada kliknu na: ‘pošalji vest’ otvara se novi prozor u kom mogu da pod najobičnijim nadimkom, dakle, nije potrebno da ostavljaju lične podatke, da pošalju fotografiju, link, citat, da nas upute ko je to objavio. Fotografiju, recimo, sa društvenih mreža i slično. Sve ono što su primetili da bi moglo da bude netačno“, pojašnjava novinarka Ana Marija Ivković.

Nakon prijave, informacije se proveravaju kako bi se utvrdila njihova verodostojnost, dodaje Ivkovićeva.

Kroz praćenje medija, ocenjivanje političkih poruka i analizu događaja, Kontakt Plus i Alternativna baviće se različitim nivoima dezinformacija, uključujući propagandu, manipulaciju činjenicama i lažne vesti.

Ivkovićeva ukazuje da je tanka i ponekad neprepoznatljiva linija između dezinformacija, manipulacije, propagande i istinski lažne vesti, te da se često sreće kombinacija više elemenata. Posebno naglašava da političari često pokreću lavinu dezinformacija, dok pojedini mediji u nedostatku vremena, prenose njihove poruke bez dublje provere, a pojedini to čine tendenciozno i zlonamerno.

Ivkovićeva poziva građane da se aktivno uključe u borbu protiv širenja lažnih informacija, kako bi se zajedničkim naporima stvorio medijski prostor koji je transparentan i odgovoran.

Koji su narativi prisutni u javnom prostoru, na koji način političari šire dezinformacije, kako novinari i građani da se bore protiv lažnih vesti, odgovore na ova i druga pitanja daje novinarka Ana Marija Ivkoviću u novom podkastu Kontakt Plusa.

Kontakt plus

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *