Kosovski premijer obavestio je javnost 23. decembra da je „planiran novi napad“ na Kosovo. Ovo, međutim, nije prva ovakva tvrdnja iz Prištine. Od sredine decembra smenjivale su se poruke o „napadu“, „agresiji“, „pretnjama“ od strane Srbije koje su iznosili najviši kosovski zvaničnici. Osim o navodnom napadu, iznesene su tvrdnje i da je Srbija pretnja po čitav Zapadni Balkan. U istoj liniji su javno nastupali pojedini analitičari. Tako su i pojedini mediji na albanskom jeziku prenoseći neargumentovane izjave i informacije doprineli širenju dezinformacija, manipulacija, ali i straha.

Kontinuitet u porukama kosovskih zvaničnika

“Stalne pretnje Srbije”

“Stalne pretnje Srbije i njene teritorijalne ambicije za Kosovo i dalje predstavljaju ozbiljan problem za Kosovo i region” – poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, 12. decembra, tokom sastanka sa šeficom međunarodnog štaba NATO-a za tekuće operacije, Arielom Vie.

“Srbija planira nove napade”, oružje moglo da „završi u Briselu, Parizu“… 

“Sve informacije koje imamo su da Srbija planira nove napade, ja ću danas obavestiti sve evropske lidere o informacijama koje su naše bezbednosne institucije zajedno sa našim partnerima prikupile u vezi sa tim, jer su to alarmi koje svi treba da shvatimo veoma ozbiljno i delujemo kao preventivna mera da Srbija više ne destabilizuje naš region“, rekla je Osmani, 13. decembra.

Tvrdi da su detalji istrage pokazali da je sukob u Banjskoj bio „orkestiran“  i „organizovan“ i „izvedeno od strane državnih institucija Srbije“.

„I već daju mnogo političke podrške tim teroristima“, navela je.

„Zamislite da je ovo oružje završilo u rukama tih terorista, 24. septembra su korišćeni na Kosovu, ali posle nekog vremena mogli da, preko ovih terorista, završe u Briselu, u Parizu ili negde drugo“ – dodala je ona.

“Kosovo će braniti granice po svaku cenu”

„​Ubili su jednog (24. septembra, prim. aut.), ali mobilisali hiljade momaka i devojaka iz redova naše Policije, koji su istog dana dali jasnu poruku: Kosovo se neće povući, Kosovo neće biti slomljeno i Kosovo će braniti svoje granice na svakom ćošku i po svaku cenu“ – kazala je Osmani u svom godišnjem obraćanju pred kosovskom skupštinom.

 “Tendencije destabilizacije Kosova i Zapadnog Balkana”

“Prvobitno, tema ovog sastanka bila je bezbednosna situacija u zemlji i šire, pri čemu je ovom prilikom ministar Maćedonci istakao da je napad od 24. septembra zabrinjavajući zbog činjenice da iza njega stoje državne strukture Srbije, pa je rekao da se tome treba posvetiti više pažnje kao akciji koja otvoreno pokazuje tendenciju destabilizacije zemlje, shodno tome Zapadnog Balkana” – bila je poruka kosovskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, 15. decembra, tokom razgovora sa kolegom iz Slovenije Marjanom Šarecom.

“Ne možemo isključiti napad”

“Ne možemo isključiti napad, jer to ne zavisi od nas. Ali mi smo na oprezu i imamo podršku naših trupa i naših saveznika iz NATO-a, koji su pojačali svoju podršku od septembarskog npada kako bi sačuvali našu zemlju”, kazao je 16. decembra kosovski premijer Aljbin Kurti, u intervjuu Sternu, a na pitanje da li je moguć novi rat na Kosovu. 

Dodao je i: “Ne zna se šta će Vučić jednog dana narediti svojoj policiji i vojsci. Stalno osećamo agresivnost Srbije: oko Kosova imaju 48 isturenih vojnih i žandarmerijskih baza u obliku potkovice“.

“Spremni smo za svaki scenario”

„Srbija ne misli dobro, ne planira dobro i najvažnije je da smo spremni za svaki scenario” – rekla je Osmani 20. decembra.

Praćenjem medija i izjava kosovskih zvaničnika, ove tvrdnje neretko su povezane sa tvrdnjama da su mere EU protiv Kosova neosnovane, da bi trebalo da se uvedu Srbiji zbog sukoba od 24. septembra u Banjskoj, te da će Srbija „ponoviti napad“ ako se to ne dogodi.

Analitičar i pojedini mediji – rat, rat, napad, rat, akcija protiv suseda, pretnja, rat, rat, strah Srba… 

Poruke analitičara o „ratu“ posebno su vidljive od 18. decembra.

Gazeta Express objavila je tekst sa naslovom “Spahiu: Postoji mnogo mogućnosti za rat na Kosovu”, pozivajući se na gostovanje analitičara i univerzitetskog profesora Nedžmedina Spahiu u emisiji svoje televizije, 18. decembra, gde je čak poručio da, prema njegovim rečima, „ako se dogodi ratni scenario, Beograd će biti bombardovan“.

U istoj emisiji gostovao je albanski analitičar Sadri Ramabaja koji je, kako je preneo Express, takođe “upozorio na rat”, dodajući da NATO “ne garantuje kišobran” (zaštitu).

Analitičar Drezden Šalja, govoreći o ranijem Kurtijevom upozorenju o „napadu“ ocenio je 18. decembra da “lideri imaju informacije”, te da se “posmatraju Radoičićeve grupe”.

A Ramabaja se potom oglasio i dva dana kasnije, 20. decembra, kada je gostovao na Juronjuz Albanija, tvrdeći da Srbija planira napad na Kosovo.

“Srbija planira da sredinom januara napadne Kosovo” – glasio je naslov njegovog gostovanja.

Bivši glavni inspektor Kosovske obaveštajne agencije, 22. decembra naveo je da “ne isključuje mogućnost destabilizacije na Balkanu od strane Srbije”, ocenivši da su “velike šanse da Srbija krene u akciju protiv svojih suseda”, odnosno da “pored Kosova i Crne Gore”, Srbija “može da se založi za aneksiju u Bosni”.

Ramadani je istog dana kada je Kurti izneo ponovne tvrdnje o navodno pripremi “napada”, 23. decembra – ocenio da je “pretnja paravojnih terorističkih akata Srbije na Kosovu ozbiljna”.

Ovoj objavi prethodila je i njegova tvrdnja da je pretnja Balkanu “’Konfederacija srpskih teritorija”.

Takođe 23. decembra stiglo je još jedno „upozorenje“. Više medija na albanskom prenelo je tvrdnje Nedžmedina Spahiu da je „posle pravoslavnog Božića velika verovatnoća da će doći do rata između Srbije i Kosova“.

„Ne znam da li Radoičić ili neko drugi sprema napade, ali postoji opasnost od rata između Kosova i Srbije, vrlo je verovatno da će se to dogoditi… Posle ovog Božića veće su šanse za rat nego za mir“, rekao je Spahiu za Gazetu Blic. Isti tekst prenela je Epoka e re, kao i Kosova post. 

Izjava usledila posle Kurtijeve tvrdnje o navodnom napadu, a Spahiu nije izneo ni jedan argument za svoju tvrdnju.

Portal Kosova report je dan pred Kurtijevu konferenciju za medije sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, objavio tekst sa naslovom „Kurti i Svećlja sutra pred medijima, da li će obavestiti narod o mogućem ratu sa Srbijom?“. U tekstu nije bilo ničeg što bi argumentovalo naslov, već kratka najava da se očekuje održavanje konferencije, te da nema informacija šta će biti tema.

Dodatno, fejsbuk stranica Kosova report je 23. decembra, objavio video snimak radova u blizini Bistričkog mosta, odnosno punkta specijalnih jednica Kosovske policije, uz tekst – „Srbi uplаšeni: ‘KBS i policija’ otvorili rovove na severu, tačnije na Bistrici, Srbi kažu da se vojska i policija Kosova spremaju za rat“. Osim poruke da su „Srbi uplašeni“ i kratkog video zapisa Kosova report nije objavio nikakvo dodatno objašnjenje, niti izvor svojih tvrdnji.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *