Dani sećanja na Slobodana Rakitića organizuju se danas i sutra u Gračanici, u znak sećanja na pesnika, esejistu i nekadašnjeg predsednika Udruženja književnika Srbije koji je preminuo 2013.

Program počinje danas – u 13 i 30 književnim časom u Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija. Dan kasnije,  u 12 časova je tribina o Slobodanu Rakitiću, u Domu kulture Gračanica.

U programu učestvuju prof. dr Dušan Rakitić sin Slobodana Rakitića, prof. dr Valentina Pitulić, Ranko Đinović, Ratko Popović, mr Živojin Rakočević i Milan Mihajlović. Stihove će kazivati glumac Mihailo Laptošević.

O Slobodanu Rakitiću

Rođen je 30. septembra 1940. u Vlasovu, kraj Raške, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Pazaru.  Od 1960. živeo je u Beogradu.  Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na  Grupi za jugoslovensku i opštu književnost.  Uređivao je književne časopise Savremenik, Raška i Кnjiževna reč.  Od 1973. do 2007. radio je u Zadužbini Ilije M. Кolarca, kao urednik programa za književnost i jezik, a bio je i direktor Srpske književne zadruge.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *