Kako se postaje šampion(ka)? Svetska i evropska juniorska prvakinja Natalija Savić Čupka o tome je govorila juče mališanima predškolske ustanove “Naše dete” u Zubinom Potoku. Deca uzrasta pet i šest godina sa pažnjom su slušala sve što je Čupka imala da im kaže. Uspešna priča šesnaestogodišnje Mitrovčanke trebalo je da posluži kao primer, pre svega, devojčicama, budući da je u petak obeležen Međunarodni dan devojčica. Ipak, podjednako raspoloženi da čuju priču bili su i njihovi drugari. U nastavku pročitajte kako je tekao razgovor mališana iz Zubinog Potoka i kik-boks šampionke. Spontan, iskren, poučan.

Foto: Natalija Savić u razgovoru sa mališanima u Zubinom Potoku

Bavim se sportom koji je više za dečake, a to je kik-boks. To je zapravo borilačka veština, gde se mi borimo, koristeći ručne i nožne udarce. Više ima dečaka u tom sportu, ali ja od malena volim borilačke veštine, započela je Čupka priču.

I ja sam na karate! I ja! I ja! Ja samo vežbam karate! – oglasili su se devojčice i dečaci.

Kada sam bila uzrasta kao vi, rekla sam da hoću da treniram karate. Ipak, kada sam porasla, shvatila sam da mi treba neki malo jači sport – i zato sam počela da se bavim kik-boksom – nastavila je.

Je l’ neko od vas nekad čuo za boks ili kik-boks? – pitala je.

Ja! Ja! Ja! – usledio je odmah odgovor.

A je l’ znate šta se koristi u tom sportu?

“Rukavice! Bokserske rukavice!”

Ja sam prošle godine osvojila Svetsko prvenstvo u kik-boksu – sportu kojim se bavim, a ove godine sam osvojila Evropsko prvenstvo – govorila im je o svojim uspesima.

Za koga navijaš? – usledilo je neočekivano pitanje.

Ni za koga – odgovorila je, uz osmeh, Čupka.

A ja za Partizan… A, ja za Zvezdu! – nadovezali su se.

Nastavila je dalje da im priča o svojim uspesima:

“Ja sam kao mala počela da se bavim sportom, da bih stigla, zapravo, do ovde – gde sam danas. Mogu da kažem da to može da bude svako od vas, samo treba da se trudite i da na vreme počnete da se bavite sportom. Preporučila bih vam da počnete da trenirate. Da probate sve sportove – i košarku i fudbal i tenis i odbojku…. Treba da znate da ćete biti zdraviji ako se bavite sportom.”

Imala je još jednu poruku za male drugare:

„Morate da slušate vaše učiteljice i da učite.“

Pažljivo im je pokazivala sve sportske rekvizite koje koristi – vijaču, rukavice, kacigu…

A nakon toga i oni su imali pitanja za nju.

Je l’ to sport od kojeg dobijaš mišiće?

Jeste. Od svakog sporta imaš mišiće, samo treba da treniraš. Važno je koliko treniraš – odgovorila je juniorska prvakinja.

Da li si se nekad bavila nekim drugim sportom?

Jesam. Ranije sam trenirala karate, ali volim i druge sportove. Volim odbojku, rukomet, volim i da plivam…

Da li dečaci mogu da igraju odbojku? – bilo je pitanje jednog dečaka.

Mogu i dečaci da igraju odbojku, mogu i devojčice da igraju fudbal, da treniraju karate. Svaki sport je i za dečake i za devojčice.

Je l’ se u karateu bije? – takođe ih je zanimalo.

Ne, to su sve borilačke veštine. Svi misle da se u tim sportovima, kako si ti rekao, bije. Ne. Mi se ne bijemo, već samo prikazujemo svoju tehniku.  To je ručna i nožna tehnika. To su udarci rukama i nogama koje mi treba da pokažemo onako kako smo ih naučili. U našem sportu najbitnija je koncentracija i taktika. Sto znači da moramo da razmišljamo kako bi bili taktički i tehnički ispavni – objasnila je.

Nakon ‘teorijskog’ dela, usledio je i ‘praktični’. Zajedno sa Čupkom, dečaci i devojčice vežbali su direkt, aperkat, kroše, čime se polako i završio mini motivacioni razgovor sa ovom vrednom i uspešnom devojkom. O njenim dosadašnjim uspesima čitajte OVDE.

Druženje i razgovor Natalije Savić sa decom iz PU „Naše dete“ na Međunarodni dan devojčica organizovala je organizacija Domovik, na inicijativu omladinske grupe ove organizacije, a uz podršku UNICEF-a. Juče, takođe u Zubinom Potoku, otvoren je i Innovation Hub – centar namenjen, pre svega, osnaživanju mladih u ovoj opštini, ali i čitavog Severa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *