Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin, u izdanju Alternativne, biće promovisana od 8. do 10. septembra u Crnoj Gori.

Publici u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu predstaviće se, pored priređivača antologije, i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić, pesnik i kritičar Žarko Milenković, novinar i pisac Ivana Vanovac i likovna umetnica Miljana Dunđerin.

Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja“, čiji je izdavač „Alternativna“ iz Kosovske Mitrovice, najpre će biti predstavljena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“ od 20 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20 časova, antologija će biti promovisana u Kotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici crkve), a domaćin autorima sa Kosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

U subotu, 10. septembra, „Neodoljiva teškoća postojanja“ biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine, Tivat Željko Komnenović.

Organizator ovih događaja je Matica Boke, suorganizatori su Udruženje „Šta hoćeš“, Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ (Kotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i Opština Tivat.

Knjiga “Neodoljiva teškoća postojanja” rezultat je Dunđerinovog desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Kosovu i Metohiji.

Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici, naučnim zbornicima i portalima o srpskim književnim stvaraocima koji su, po mišljenju Aleksandra Dunđerina, obeležili prve dve decenije XXI veka na Kosovu i Metohiji. Deo ovih tekstova objavljivan je i na internet stranici Alternativne.

Ova antologija prilika je da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Kosovu i Metohiji. Takođe, Neodoljiva teškoća postojanja trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos ukupnoj nacionalnoj literaturi.

Pored obimnog predgovora (studije) o srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji nastaloj u periodu 2000-2020. godine, antologija Neodoljiva teškoća postojanja sadrži i tekstove (poezija, proza, drama, esej, hronika) sedamnaest autora sa Kosova i Metohije – Darinke Jevrić, Dragomira Kostića, Slobodana Kostića, Živojina Rakočevića, Žarka Milenkovića, Branke M. Kasalović, Aleksandre Jovičić, Dušana Zaharijevića, Lenke Jakšić Kaksie, Srđana Košanina, Jovice Markovića, Novice Sovrlića, Petra Sarića, Aleksandra Despotovića, Vuka Pantovića, Mitre Reljić i Predraga Radonjića.

Budući da je osnovni cilj knjige pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Kosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine) u ovu antologiju uvrštena su književna dela samo onih autora koji su u datom razdoblju najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni.

Sa druge strane, iako je kriterijum prilikom odabira tekstova koji su objavljeni podrazumevao postojanje uočljivih književnih, umetničkih i estetskih vrednosti, vodilo se računa i o tome da se pokažu stilske, poetske, idejne, ideološke osobenosti i različitosti srpske kosovsko-metohijske literature.

Knjigu možete kupiti po ceni od 8 evra (960 dinara). Za više informacija pišite nam na našu mejl adresu alternativnastranica@gmail.com

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *