Nevladina organizacija Centar za mir i toleranciju (CPT) demantovala je kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlju o tome da ova organizacija nije „poštovala važeće zakone“ o radu NVO. Svećlja se oglasio posle pretresa prostora u Prištini koji se koristio se koristio kao improvizovana ambulanta. iz CPT-a podcrtavaju da njihova organizacija ne pruža medicinske usluge i da je Svečljina jučerašnja izjava neistinita i zasnovana na neosnovanim tvrdnjama. Od ministra Svečlje traže pisano izvinjenje.

Šta je naveo kosovski ministar unutrašnjih poslova?

Kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštio je javnosti 31. januara da su „dobili informaciju o sumnjivoj aktivnosti jedne nevladine organizacije“ koja se nalazi u aneksu Policijske stanice Centar u Prištini.

„Odeljenje za nevladine organizacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdilo je da predmetna organizacija Centar za mir i toleranciju Priština nije poštovala važeće zakone o radu NVO. Nakon racije se pokazalo da taj prostor uopšte nije korišćen za prirodu ove NVO“ – naveo je Svečlja.

Obaveštene su, navodi, nadležne bezbednosne institucije i „potvrđeno je da ista ima nezakonite radnje“, što je, tvrdi – potvrđeno ulaskom policije i tužilaštva u objekat.

Svečlja je otišao i korak dalje.

„Ovakva aktivnost između tri najviše bezbednosne institucije Kosova, Ministarstva unutrašnjih poslova, glavnog tužilaštva i Kosovske policije, krajnje je sumnjiva i predstavlja rizik po bezbednost zemlje“.

Reakcija CPT-a

Sa druge strane, iz CPT-a navode da se radi o „zlonamernom i krajnje neprihvatljivom političkom performansu“.

Pojašnjavaju da se u pomenutim prostorijama nalazi Centar za zajednice koji koriste preostali Srbi u Prištini, ali i korisnici iz drugih zajednica i da taj centar postoji već više od dvadeset godina, kao i da je osnovan uz pomoć i odobrenje UNMIK-a, KFOR-a, Doktora bez granica i drugih međunarodnih organizacija, koje su pomagale rad ovog centra:

„Kao jedinog sigurnog mesta za okupljanje ono nekoliko preostalih prištinskih Srba, ali i Roma, Turaka, Bošnjaka i Goranaca“.

„Jedino je tačno iz celokupne jučerašnje predstave da su Centar za zajednice, povremeno, posećivali i lekari iz enklave koji su preostalim Srbima u Prištini u prostorijama Centra merili pritisak, šećer i holesterol, ali nije navedeno da su te usluge pored starijih pripadnika gore pomenutih zajednica, često koristili i policajci iz stanice policije koja se nalazi neposredno pored Centra“ – dodaju.

Iz CPT-a podsećaju i da je ovaj Centar za zajednice u više navrata bio predmet interesovanja Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske policije, ocenjuju – sa namerom da preuzmu prostorije Centra.

„Podsećamo, 2012. godine po informacijama koje smo dobili iz katastra Opštine Priština, te prostorije ne pripadaju Ministarstvu unutrašnjih poslova, već gradu Prištini, koja je tu svoju imovinu ustupila prvo Vatrogasnoj stanici, a potom Komercijalnoj banci na korišćenje, i da je 2012. godine doneta odluka da se rad Centra nastavi dok se ne nađe bolje rešenje za izmeštanje Centra za zajednice u Prištini. Rešenje do danas nije nađeno, ali želja ministarstva za prostorijama koje im ne pripadaju ostaje. Od 2012. godine, NVO Centar za mir i toleranciju Priština, premešta svoje sedište u Gračanicu i Centar za zajednice ostaje sa jednom jedinom funkcijom, a to je je da služi kao mesto okupljanja preostalim prištinskim Srbima i drugim pripadnicama manjinskih zajednica u gradu“ – dodaju.

Iz CPT-a podsećaju da su i ova organizacija i njeni zaposleni bili u fokusu neistinitog izveštavanja medija na albanskom 2020. godine:

„Kada je sasvim pogrešno, od većine kosovskih medija, ali i javnog servisa RTK, dovedena u kontekst sa organizacijom sličnog imena koja je registrovana i postoji u Beogradu. Već tada je kolektiv naše organizacije potpuno pogrešno i zlonamerno predstavljen kao špijunski, tako da nas ove jučerašnje optužbe uopšte ne iznenađuju“.

Dodaju i da uprkos tome što su odgovorili na takve napade dokazima, nisu dobili izvinjenje od istih medija.

Podsećaju i da je CPT jedna od jedna od najstarijih organizacija civilnog društva na Kosovu, te da smatraju da ovakvim izjavama u medijima (kosovskog ministra), a bez informisanja, provere i konsultacija sa CPT-om – Priština dovodi u bezbednosni rizik sve njihove zaposlene:

„Istovremeno, upozoravamo javnost da ovakve neprimerene aktivnosti, unose strah i nemir ne samo kod nas i naših porodica, već i kod celokupne srpske zajednice. Naglašavamo, povodom optužbi ministra Svećlje, da naša organizacija ne pruža nikakve medicinske usluge i da je njegova jučerašnja izjava apsolutno neistinita i zasnovana na neosnovanim tvrdnjama. Zaključujemo sa zahtevom, da od ministra Svećlje tražimo pisano izvinjenje za sve ono što je juče izjavio medijima i napisao na svojim društvenim mrežama“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *