Turska svetska neprofitna organizacija koja se bavi kulturom Institut Yunus Emre pokrenuo je Internet stranicu Covidoscope u okviru istoimenog projekta. Na jednom mestu možete da pogledate umetničke radove nastale širom sveta tokom pandemije korona virusa.

Covid-19 se dogodio u momentu kad su naši životi već duboko oblikovani digitalnom tehnologijom. Kroz pandemiju njeni alati su se pokazali neophodnim za mnoge umetnike koji su želeli da izraze i transformišu svoje emocionalne odgovore i povežu se sa drugima, deleći svoj kreativni rad širom sveta. Projekat Covidoscope proizašao je iz želje da prikupi izbor ovih popularnih kreativnih dela, formirajući globalni dnevnik pandemije – navode iz instituta Yunus Emre.

Na Internet stranici Covidoscope možete da pogledate i pretražujete dela koja su raspoređena po različitim osećanjima, prateći rutu po mapama sveta ili kroz galerije organizovane po temama uz pozadinske informacije. Ne postoji hijerarhija zasnovana na umetničkom medijumu, ili statusu bilo kog pojedinačnog umetnika.

“Covidoscope svoju suštinsku ulogu vidi u prenošenju glasova pojedinaca u budućnost, stvarajući tako stalnu arhivu koja će pomoći u razumevanju kreativnih i emocionalnih dimenzija u ovom posebnom vremenu,” navode iz ovog instituta, podsećajući da se radi o projektu koji je i dalje u toku.

Osim na Internet stranici, radove možete da pogledate i na društvenim mrežama Covidoscope-a: Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *