Tekst: Ana Marija Ivković / Fotografije: Sunčica Andrejević

“Pas je čovekov najbolji prijatelj”. Ipak, malo je onih koji brinu o bolesnim psima. Zato su pre godinu dana članovi udruženja za zaštitu životinja “Šapa” o svom trošku otvorili stacionar u Kosovskoj Mitrovici. Za godinu dana rada, volonteri, članovi ovog udruženja i ljubitelji životinja brinuli su i lečili desetine pasa. Briga o velikom broju životinja u stacionaru i nesebičan trud članova udruženja i volontera naišao je na reakciju. Ipak, ne u vidu podrške, već neodobravanja svojih sugrađana. Upravo zbog toga je prošle nedelje deo pasa, koji još uvek nisu spremni za povratak na ulicu, a u nedostatku udomitelja, prebačen u pansion u Prulužju. Njihov boravak iz Šape takođe plaćaju sopstvenim sredstvima. U mitrovičkom stacionaru sada je sedam bolesnih pasa, jer nisu ni za boravak u pansionu, niti za povratak na ulicu.

“Šapa” pokušava da pronađe novo rešenje, na višem nivou. Potrebni su im novi prostor i finansijska podrška. Hoće li i ubuduće da postoji mesto na kojem će se zbrinjavati bolesne životinje i da li će naići na razumevanja za brigu o njima – pokazaće vreme.

Rad Šape pratite na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru.

Do tada sretaćete mitrovičke pse dok se sunčaju na trotoaru, stoje na kolovozu, pored kontejnera, u parku. Članovi i volonteri Šape i drugi ljubitelji životinja hraniće ih i brinuti o njima i na ulici, neki drugi će možda da im bace otrov, jer neretko i to čine; šutnuti nogom u prolazu, gađati kamenicom. Ipak je pas čovekov najboilji prijatelj.

U nastavku pogledajte fotografije pasa koje smo zatekli na ulicama Kosovske Mitrovice.

Foto: Alternativna Internet stranica

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *