Preko stotinu zaštitnih vizira proizvedeno je i donirano tokom prošle nedelje zdravstvenim ustanovama u Severnoj i Južnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. Akciju izrade sprovodi Centar za inovacije koji funkcioniše pri mitrovičkoj organizaciji LINK, a uz pomoć pojedinaca i UNMIK-a.

Sa proizvodnjom zaštitnih vizira, Centar za inovacije počeo je krajem marta. Tada su raspolagali sa jednim 3D štampačem koji je uspevao da proizvede svega nekoliko komada dnevno. Za dodatnu pomoć u akciji obratili su se UNMIK-u.

“Predstavili smo im ideju i tražili podršku za kupovinu dva nova 3D štampača i određenu količinu materijala – filamenta, kojima bismo povećati proizvodnju na 15 komada dnevno,” objašnjava za Alternativnu Marko Rakić iz Centra za inovacije.

Otuda i brojka od preko 100! Kako bi povećali izradu, oni su 3D štampače rasporedili u svojim kućama.

“Pridržavamo se propisanih mera, ne idemo na posao, a opet pomažemo,” navodi dalje Rakić.

Pored zaposlenih u Centru i volontera, u akciji, dodaje Rakić, učestvuju i pojedinci – Bojan Slavković i Aleksandar Mitkić.

“Nas šestoro radi na dizajnu, izradi, spajanju i dodeili vizira zdravstvenim radnicima,” kaže.

Zaštitni viziri do sada su dodeljeni domovima zdravlja u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu, kao i bolnicima u Severnoj i Južnoj Mitrovici.

“Ideja nam je da proizvedemo što veći broj kako bi zadovoljili potrebe svih zdravstvenih radnika kojima je to potrebno, kasnije očekujem da ćemo moći da proizvedemo i zaštitne vizire za policiju, volontere, prodavce, apotekare…” ističe Rakić.

Imao je i poruku za naše sugrađane:

“Bez obzira na to da li vam mere smetaju ili ne, bez obzira na trenutno stanje, najvažnije je da gledamo samo na sebe i svoje postupke i da budemo primer. Primer nismo samo mi koji se na konkretan način borimo, kao ni samo lekari, za nas najbolji primer jesu građani koji ozbiljno shvataju situaciju, bez njih ovaj period može biti jedan od najstrašnijih perioda, a bilo ih je dosta.”

 “Zajedno do pobede, do poslednjeg filamenta!” – zaključio je Rakić.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *