Vizionari Srbije dospeli su nedavno u fokus javnosti, pokrenuvši veliku akciju štampanja vizira na 3D štampačima. Od danas i Mitrovica ima svoje vizionare! Centar za inovacije i Tehnička škola “Mihailo Petrović Alas” odštampali su do sada 15 komada ovih zaštitnih maski. Biće isporučene KBC-u u Kosovskoj Mitrovici. Centar za inovacije poziva sve koji poseduju 3D štampače da se priključe akciji, dok će oni nabaviti materijal koji nedostaje.

Potaknuti nedavnom idejom o kojoj su mediji izvestili, Centar za inovacije odlučio je da se okušaju u štampanju vizira, objašnjava Marko Rakić iz ovog centra.

“Odlučili smo da pokušamo, ali nije išlo, jer nismo imali deo koji služi kao zaštita i kači se na ram koji se štampa na 3D printeru,” objašnjava.

Upravo ova naizgled prepreka dovela je do saradnje sa Tehničkom školom.

“Hteli su da nam izađu u susret i da zajedno sa njima štampamo 3D modele,” kaže. Zato posebnu zahvalnost duguju direktoru škole, Radovanu Taniću, kao i profesorima, posebno Jugoslavu Simoviću.

“Uspeli smo danas da završimo 15 komada i nadamo se da ćemo ih uskoro isporučiti. Oni su ti koji rade na štampačima, mi kao Centar za Inovacije smo logistička i tehnička podrška,” objašnjava Rakić.

Ovaj centar je i u kontaktu sa administratorima grupe Vizionari Srbija i neke delove koji im nedostaju pokušavaju da nadomeste kroz saradnju sa ovim ‘vizionarima’.

“Velika zahvalnost i njima. Pomogli su nam i individualci, ljudi koji žele da budu deo akcije, Bojan, Marko, Milan, Aleksandar i ostali… Sada nam se priključuju i obični građani koji poseduju 3D štampače. Očekujemo veći broj vizira uskoro. Vidimo i da Tehnički fakultet radi, takođe i Gračanica, drago mi je da smo se probudili. Svi mi,” kaže Rakić.

On je istovremeno imao posebnu poruku za javnost:

“Ovo je nešto što smo uspeli da uradimo sami, ali sada molimo sve ljude koji imaju 3D štampače da se jave, da nam pišu na našu Fejsbuk, ili Instagram stranicu, da pokušamo da uključimo što veći broj ljudi. Mi ćemo se potruditi da im nabavimo materijal koji nedostaje, filamente, zaštitna stakla i ostalo. Potrebna nam je pomoć, sada je vreme. Aktivirajte svoje 3D štampače!”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *