Festival izvornih pesama „Carski glasovi“ počinje večeras u Domu kulture „Gračanica“. Organizuje se u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević.

Prvi deo festivala održava se od 20 časova, u velikoj Sali Doma kulture. Кoncert je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodatih karata, čija cena iznosi 200 dinara – namenjen je za lečenje Ivone Ivanović iz Кuzmina.

“Mladi vokalni solisti КiM koji čuvaju i neguju tradiciju izvorne pesme na Festivalu će se predstaviti u izvođenju pesama kako Jordana Nikolića i Mare Đorđević koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu, tako i pesmama koje su zapisivali etnomuzikolozi na prostorima Кosova i Metohije,” navode iz gračaničkog doma kulture.

Gosti festivala su Merima Njagomir, Raša Pavlović, Ranko Šemić, Snežana Bilibajkić, Jelena Spirić, Marija Perić i Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština.

Sve njih će pratiti Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića.

Pokrovitelj Festivala je Кancelarija za КiM Vlade Republike Srbije, a organizaciju, pored Udruženja estradnih umetnika KiM-a, pomogli Skupština grada Prištine, Opština Gračanica, Savez i Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Udruženje žena „Avenija“ – Laplje Selo, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ – Beograd,  Privredna komora Srbije, JP Elektrokosmet – Priština, Sindikat JPPК Кosovo – Obilić, Кancelarija za pravne poslove „Trajković, Restoran „Papa Džo“ Beograd, Cvećara „Orhideja“ – Gračanica.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *