SHQ

ENG

Pripadnici romske zajednice još uvek se nalaze na marginama društva. Problemi sa kojima se suočavaju su brojni – pristup obrazovanju, manjak socijalne i zdravstvene zaštite, nedostatak podrške u ostvarivanju prava i, iznad svega, stigmatizacija i diskriminacija. Caritas Kosovo je organizacija koja pruža podršku ovoj društveno osetljivoj populaciji.  

Njihova misija, poboljšanje položaja i integracija Roma u zajednici, započela je pre više od dvadeset godina.

Caritas je tada, dok je romska zajednica bila interno raseljena iz Južne u Severnu Mitrovicu, uz podršku UNICEF-a, pokrenuo “catch up” časove, radeći sa decom uzrasta od 7 do 14 godina, objašnjava šef regionalne kancelarije Caritas Kosovo u Mitrovici, Boban Mirković.

Uvidevši da postoji potreba za podrškom i na drugim poljima, Caritas je započeo i rad sa devojčicama iz romske zajednice. Radilo se na njihovoj socijalizaciji, obrazovanju, edukaciji u smislu podizanja svesti o preranom braku.

Po povratku u Romsku mahalu, u Južnoj Mitrovici, pružanje podrške se nastavlja, ovoga puta u procesu reintegracije u zajednici.

„Fokus je bio na integraciji dece u školi, poboljšanju njihovog položaja u društvu i uključivanju roditelja u obrazovanje dece,“ navodi Mirković.

U projekat podrške socijalnoj inkluziji dece uključeno je preko 85 mališana iz romske zajednice. Sa njima radi pet psihološkinja, među kojima i Gordana Petrović-Jevtić.

„Ovaj projekat se bazira na portidž metodologiji gde se, kroz terenske posete unutar porodica, pruža podrška romskoj populaciji. Ciljna grupa su deca od tri do deset godina. Zadatak svakog psihologa je da, uz pomoć asistenata iz zajednice, formira svoj uzorak dece kojoj je potrebna podrška, i uz pomoć raznih mernih instrumenata određuje na kojoj razvojnoj veštini je neophodno raditi sa detetom,“ objašnjava način rada Petrović-Jevtić. Dodaje da svaka psihološkinja u svom uzorku ima 17-18 mališana.

Ovde je važna i uloga roditelja.

„Roditelji i osnaživanje njihovog odnosa sa decom je ključna spona za napredak u radu,“ objašnjava.

Pored individualnog rada u zajednici, Caritas organizuje i kreativno-edukativne radionice na kojima učestvuju i deca iz drugih zajednica.

„Radionice u velikoj meri potpomažu socijalizaciji dece kroz druženje, njihovom učenju i napredovanju,“ dodaje ova psihološkinja.

Kako je raditi sa marginalizovanom zajednicom?

„Na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva rada sa njima stekli smo poverenje. Roditelji sve više shvataju važnost obrazovanja njihove dece. Imamo i tri asistenta koja dolaze iz romske zajednice. Uz njihovu pomoć, lakši nam je prilaz i pristup roditeljima,“ odgovara Mirković.

„Poteškoće se jednim delom ogledaju kroz jezičku barijeru, ali uz pomoć naših asistenata iz zajednice uspevamo da ostvarimo dobru komunikaciju sa njima. Ostale poteškoće proizilaze iz samog načina života romske zajednice, a to su loši higijenski uslovi i siromaštvo, pa se često desi da deca iz ove zajednice nemaju adekvatan prostor i materijal za učenje i rad,“ navodi Petrović-Jevtić.

O tome šta njihovim korisnicima znači ovakav vid podrške, ona dodaje:

„S obzirom na to da su romske porodice višečlane, neke imaju i dvadesetak članova po domaćinstvu, veoma je teško roditeljima da se posvete svakom detetu ponaosob, pa im je naša podrška u radu sa decom veoma korisna i značajna.“

To potvrđuje i Merđana Hajdini čije je troje od šestoro dece uključeno u program koji sprovodi Caritas.

„Mnogo mi znači podrška i korisno je za moju decu,“ kaže kratko Hajdini.

Poverenje je ključna karika koja je spojila one koji mogu da pomognu i one koji se suočavaju sa izazovima.

„Poverenje je razumevanje jedni drugih. Za mene je poverenje kad odem kod nekog, bilo da je to predstavnik neke institucije, zajednice, bilo koji akter, i vidim da me on razume. Poverenje je kad mogu da se oslonim na nekog, da odem i kažem šta mi treba ili da predložim nešto što mislim da je dobro i da će to biti podržano,“ kaže Mirković.

Caritas Kosovo podršku romskoj zajednici pruža širom Kosova, i ne samo ovoj zajednici, već svima u potrebi. Glavna kancelarija ove organizacije nalazi se u Uroševcu.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *