“Stano o sastanku Đurić-Radoičić: Čekamo zvaničan izveštaj istrage i onda ćemo videti kako da se bavimo odgovornošću” – glasi današnji naslov portala Gazeta Express. Ovakav naslov nije u skladu sa sadržajem teksta u nastavku. Takođe, nije u skladu ni sa izjavom portparola EU Petera Stana. Stano nije komentarisao pomenuti sastanak na način kako to aludira Express, ali se jeste osvrnuo na sukob u Banjskoj i u tom kontekstu govorio o pomenutom izveštaju.

Na pitanje novinara da komentariše to što „Srbija na neki način štiti“ nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za oružani sukob u Banjskoj, pomenuvši takođe sastanak budućeg premijera Srbije Marka Đurića sa Radoičićem, te kakav je komentar EU na pitanje „institucionalne zaštite“ Radoičića, Stano je reako:

“Nije na nama da komentarišemo svaki sastanak članova srpske administracije koji imaju sa različitim ljudima. Mislim da ono sa kim se sastajete, reflektuje pre svega vas, posebno ako je u pitanju osumnjičeni za kriminalne aktivnosti. Ali kada aludirate na Banjsku, pozicija EU ostaje ista. Čekamo na konačni, zvanični izveštaj iz istrage i onda ćemo videti kako da osiguramo odgovornost. Do sada nismo videli takav izveštaj ovde, u Briselu”.

Ovaj odgovor je preneo i sam Express, preciziravši da je Stano rekao da nije na njima da komentarišu „svaki susret”.


Naslov portala „Gazeta Express“ ne odražava tačno ono što je portparol EU, Peter Stano, izjavio, niti sadržinu teksta u nastavku. Ova nesaglasnost može dovesti do pogrešnog tumačenja informacija i stvaranja lažnog utiska. Takođe, aludira na nešto što nije rečeno – odnosno da je Stano direktno komentarisao sastanak Đurić-Radoičić na način koji ukazuje na određenu odgovornost, u smislu podnošenja izveštaja iz istrage.

Ovaj primer ukazuje na potrebu pažljivog čitanja i provere informacija kako bi se izbeglo prihvatanje netačnih tvrdnji i stvaranje netačnih stavova o određenim događajima ili ličnostimaali i na važnost provere informacija pre deljenja ili prihvatanja.

Odgovornost novinara i medija je da tačno izveštavaju i izbegavaju stvaranje lažnih utisaka putem senzacionalnih naslova.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *