Razgovori o književnosti u okviru ciklusa „Borilački klub – Knjigom o glavu“ nastavljaju se u sredu, 29. aprila, u 19h. Tema razgovora biće roman „Plodovi gneva“ Džona Stajnbeka. Razgovori se vode na platformi “ZOOM”, nakon čega će biti emitovani na Fejsbuk stranicama AlternativnePrivatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i NVO LINK.

Plodovi gneva govore o tridesetim godinama prošlog veka u Americi, o ekonomskoj depresiji. Stajnbek opisuje beznađe ljudske sudbine u središtu vremena u kojem se rađa iskonski kapitalizam. Velike industrije oživele su. Bezdušna stvorenja dolaze. Njihovo ime je Banka. Isprva daju malo, a potom uzimaju sve. Donose novo vreme, drugačije i hladnije, i nemilosrdno uvlače čoveka koji živi u svom starom vremenu, u samo središte tog novog, mašinskog vremena. O Banci Stajnbek govori kao o čudovištu koje je besmrtno, čudovištu koje mora da se hrani ljudima i njihovim dušama kako bi svoju večnost očuvalo.

Za Plodovi gneva Stajnbek je dobio Pulicerovu nagradu, a 1962. dodeljena mu je Nobelovana nagrada za književnost.

U kojoj meri je opis ekonomske krize u Americi, a s tim u vezi i zastrašujuća slika siromaštva nekada čak i srednje klase, opomena i danas, kada se najavljuje svetski ekonomski kolaps izazvan pandemijom virusa korona?

Da li smo danas solidarniji prema nevoljnicima nego što su to bili Stajnbekovi savremenici u Кaliforniji?

Da li smo i u ovom veku suočeni sa beznađem, buntom i gnevom nezadovoljnih, onih koji su najviše pogođeni novovekovnom krizom?

Ima li savremena književna scena predstavnike koji bi na sličan način opisali aktuelne društvene i socijalne nepravde, i da li bi takvi pojedinci danas bili satanizovani kao svojevremeno Stajnbek?

Ukoliko želite da učestvujete u razgovoru o ovim pitanjima (ili mu uživo prisustvujete), prijavite se preko Fejsbuk grupe Borilački klub – knjigom o glavu, ili pronađite detaljna uputstva na Fejsbuk stranici “Local Initiative LINK”.

Urednici programa su Branislav Nešović i Marko Rakić, moderator je Aleksandar Dunđerin, organizatori su PKC „Akvarijus“ i NVO „LINK“, a medijsku podršku pruža portal „Alternativna“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *