Razgovori o književnosti u okviru ciklusa „Borilački klub – Knjigom o glavu“ nastavljaju se u četvrtak, 9. aprila, u 19:00. Tema razgovora je roman „Besnilo“ Borislava Pekića. Ovog puta razgovori se vode na platformi “ZOOM”, nakon čega će biti emitovani na fejsbuk stranicama Alternativne, Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i NVO Link. Ukoliko želite da učestvujete u razgovoru (ili mu uživo prisustvujete), prijavite se preko fejsbuk grupe Borilački klub – knjigom o glavu, ili pronađite detaljna uputstva na fejsbuk stranici “Local Initiative LINK”.

Biološka katastrofa, u razmerama nepoznatim savremenoj istoriji, pogađa londonski aerodrom Hitrou u jeku letnje sezone. Usled mutacije virusa besnila u jednoj naučnoj laboratoriji, epidemija se širi zastrašujućom brzinom. U karantinu, koji obuhvata ogroman kompleks, zateklo se na desetine hiljada putnika i osoblja aerodroma…

U kojoj meri je apokaliptična vizija sveta opisana u romanu „Besnilo“ Borislava Pekića, koja se bavi ljudskom vrstom i prirodom naše civlizacije, pogodna da opiše stanje svesti i duha danas, u vremenu širenja korona virusa?

Zašto je važno da se o jednom (ne)prirodnom fenomenu razgovara ne samo sa zdravstvenog, medicinskog aspekta, nego i iz ugla politike, ekonomije, kulture, filozofije, religije?

Šta nam danas govori Pekićeva kritika civilizacije koja je uljuljkana iluzijom o sigurnosti i bezbednosti, zabludom o superiornosti nauke (intelekta) u odnosu na prirodu?

Šta nam govori borba za opstanak ljudskog roda, koja se vodi pod plaštom solidarnosti i lojalnosti, navodne brige za bližnjeg, a u „Besnilu“ se pokazuje kao vrhunac licemerja?

Da li smo u podtekstu „Besnila“ uočili Pekićevu kritika totalitarizma, svih ideologija, „velikih naracija“ u kojima pojedinci, u suštini nesigurni, ugroženi i inferiorni, imaju potrebu za samopotvrđivanjem u uslovima kada to deluje karikaturalno, groteskno, tragi-komično?

O svemu tome razgovarajte uživo 9. aprila, od 19 časova.

Razgovor će se snimati i nakon događaja emitovati. Urednici ovog programa su Branislav Nešović i Marko Rakić, moderator je Aleksandar Dunđerin, organizatori su PKC „Akvarijus“ i NVO „LINK“, a medijsku podršku pruža portal „Alternativna“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *