Mnoštvo je traumatičnih iskustava kroz koje su prošle mnoge generacije na Kosovu. Ali, kakva je pesma koja se rodi iz jednog takvog? Po našem mišljenju – snažna! Bend “Socijalno nezbrinuti” izdao je svoj prvi singl – “Bombe”.

Osnova pesme nastala je 1999. godine “na dan kad su padale bombe” – kako i glasi jedan od stihova.

“Ta prva bomba je pala na Kopaoniku. Drugar i ja sedeli smo na stepeništu i pili pivo iz konzerve. Pala je bomba, došao sam kući, nije bilo struje, sveća… I onda sam zapisao prve reči pesme. Kasnije sam nešto menjao, ali osnova pesme nastala je ’99 godine, kada je prva bomba pala,” objašnjava Milomir Martinović član benda i tekstopisac prvog singla Socijalno nezbrinutih.

Tekst pesme koji je čekao preko 20 godina u “bunkeru”, ugledao je svetlost javnosti i zahvaljujući gitaristi benda Ognjenu Mladenoviću.

Članovi benda: Pored Milomira Martinovića Mićka – vokala, koji svira bas gitaru i klavijature, Lazar Milosavljević- bubnjar, Gorski Burić – ritam gitara, Ognjen Mladenović – solo gitara, a volkali su i Miodrag Burić Mijo, sestre Sandra i Ivana Dobrić.

Na jednoj od proba odsvirao je muziku za koju je verovao da joj je potreban dobar tekst.

“Bili smo na probi i kaže naš gitarista – ‘kad bi napravio neki tekst, ti dobro pišeš tekstove. Ti ili Mijo da napravite neki tekst na ovo’,” kaže Mićko u razgovoru za Alternativnu.

Tekstopisac se setio da tekst prvog singla ima u “bunkeru”, a zahvaljujući i malom studiju Ognjenovog rođaka i njegovim savetima, pesma je snimljena.

A šta je u tekstu pesme?

I dok zasigurno stih “na dan kad su padale bombe” neupitno podseća na događaje 1999, jedna od strofa prenosi lični osećaj tekstopisca.

“Znao sam dobro šta me čeka
Niti zaplakah niti se divih
Bio sam potpuno ravnodušan
Izbris’o sam sebe sa spiska živih” – jedna je od strofa.

Zašto je usledilo brisanje?

“Zaista mislim da je posle toga život dobio totalno drugu dimenziju. Shvatio sam gde sam, shvatio sam da više nikome ne verujem. Jednostavno, izbriši sve, kreni sam, kreni sa svojom porodicom. I dan, danas živim takav život. Posle toga je sve bilo sasvim drugačije,” priznaje Mićko.

Refren, sa druge strane, osim lične emocije tekstopisca, nosi još jednu poruku.

“Prva verzija te pesme je trebalo da bude – moji Srbi su mi ukrali slobodu i neću nikoga drugog da krivim. Sve vreme sam bio protiv toga da ne bude sukoba, da ne bude rata. Tu sam strofu kasnije napisao i onda sam sebi rekao – ‘moji ljudi su mi ukrali slobodu i neću nikoga da krivim, godine prolaze u magnovenju i ovaj bonus što sada živim, pošto sam sebe obrisao sa spiska živih’. I stvarno se tako osećam,” navodi Mićko, ponavljajući da je sukob za njega “besmisao”.

Pesma “Bombe” nije jedina pesma sa političkom konotacijom, a da su među njima “Ja i moj brat”, “Moj ortak”, “Teško mi je stari druže”.

O bendu

Socijalno nezbrinuti osim što su neuobičajeni po prvom singlu, to su i po svom sastavu. Okupljaju niz generacija, a među njima je i 65-ogodišnji Mijo Burić. Prvobitno se bend okupio kako bi aranžmanski uredili i izvodili Mijove pesme.

Još neuobičajeniji je naziv benda.

Odgovor na pitanje ‘zašto Socijalno nezbrinuti?, donekle može da se i pretpostavi.

Socijalna zbrinutost danas podrazumeva državni posao.

“Kada smo se sastali – ja nemam državni posao, živim od muzike, Gorski takođe, Lazar isto, Mijo je u penziji, Ognjen u školi. Petorka. Iz šale konstatujemo – ‘čoveče mi smo socijalno nezbrinuti’,” kaže Martinović.

Socijalno nezbrinuti bez obzira na svoju ‘nezbrinutost’ već imaju nove planove. Naredna pesma trebalo bi da bude “Htio sam da je volim”. Pokušavaju da snime spot za pesmu “Stara staza” koja je zapravo trebalo da bude prvi njihov singl.

Plan je da spot snimaju na istorijskim lokalitetima širom severa Kosova, zbog čega su i uputili molbu lokalnim samoupravama za finansijsku podršku kako bi spot snimili.

Kakav će odgovor da dobiju, ostaje da se vidi. A do tada, dok čekamo bar na audio verziju drugog singla, poslušajte prvi:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *