Monografija “Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja” dr Jelene Pavličić Šarić promovisana je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti.

Kroz ovu knjigu Pavličić Šarić se bavi načinima očuvanje crkve u Prizrenu od 1947. godine do savremenog doba.

U svojoj knjizi ona se između ostalog dotiče i pojedinaca koji su bili čuvari ove crkve, među kojima je i Mladen Mirić koji je živeo u kućici do Bogorodici Ljeviške.

Istraživačke metode su podrazumevale istraživanje literature, arhivske građe, ali i intervjue sa ljudima koje je Pavličić Šarić prepoznala kao baštinike ove crkve.

Kroz monografiju šalje važne poruke – čuvari baštine mogu da budu i pojedinci, a ne isključivo institucije, baštinu bi trebalo čuvati kroz aktivno pamćenje, obrazovanje novih baštinika, a sama baština nije samo artefakt, nego nešto što je živo.

“Ako je parola zaštite Bogorodice Ljeviške u drugoj polovini prošlog veka mogla biti UČIMO O SEBI I SVOJOJ ISTORIJI, a podvedena pod proces otkrivanja, istraživanja, edukacije, prezentacije i promocije, onda bi savremena zaštita bila podstaknuta OBRAZOVANJEM, pre svega novih baštinika pod sloganom CELOVITOG RAZUMEVANJA PROŠLIH DOGAĐAJA, LOGIKE PROMENA, NAČINA STVARANJA I IDEJNIH KRETNJI, a zarad razumevanja sadašnjice, najzad u cilju optimalne upotrebe i očuvanja svedočanstvenog potencijala za buduće generacije, što fundira samu baštinu” – zaključuje Pavličić Šarić u svojoj knjizi.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *