Tri osnovca sa krajnjeg Severa Kosova – Matej, Đorđe i Pavle – izvojevali su informatičke borbe. A 14. aprila očekuje ih veliko finale u takmičarskoj ligi KODigranja. Sa trojicom mladih programera i njihovim mentorom razgovarala je ekipa RTV Mira, koja je i snimila prilog.

KODigranje je deo projekta “Bitka za znanje”, Fondacije B92. Učesnici takmičenja su osnovci od V do VIII razreda. Odvija se kroz tri etape – fizičko kolo lige, onlajn kolo lige i finale takmičenja.

Platforma na kojoj se zasniva KODigranje je edukativni robot mBot i njegovo programiranje. Škole su dobile po pet ovakvih robota. Pa su tako prve discipline u kojima osnovci odmeravaju snage – praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbegavanje prepreka.

Na takmičenju su učestvovale 103 škole, sa 309 osnovaca. Osnovna škola “Stana Bačanin” u Lešku trenutno se nalazi na 10. mestu.

Đaci ove škole učestvuju u KODigranju od samog početka – od pre tri godine, kada je i počelo organizovanje takmičenja.

Prve dve godine bili su na korak do finala.

“Prošle godine smo učestvovali na regionalnom takmičenju u Nišu i malo je falilo da se plasiramo na finalno takmičenje,” kaže profesor informatike škole u Lešku, Nebojša Jovanović.

“Ove godine smo imali mnogo znanja i meni je bila čast i zadovoljstvo da budem njihov mentor,” dodaje.

Ovogodišnji tim činili su Matej Biševac, Pavle Stefanović i Đorđe Petrović.

Oni su preneli svoje utiske sa ranije održanog takmičenja.

“U početku, kad smo videli zadatak, stvarno smo mislili da će da bude jako teško. Ali onda smo svi u timu uzeli neki svoj deo koji ćemo da uradimo i onda je ispalo vrlo lako. Najteži deo meni je bio kada je trebalo da pratimo crnu liniju i onda da uđemo u krug. Tu nam je malo ispao točkić, ali je na kraju sve bilo u redu” – objašnjava Matej Biševac.

“Ja sam gledao mapu i otprilike određivao putanju, Pavle je pisao program, a Đorđe je računao koliko je potrebno vremena da sve bude postavljeno da bi robot išao do određenog mesta. Našli smo par grešaka, ali lako smo to ispravili i na kraju je sve bilo u redu,” dodaje.

“Imali smo ograničeno vreme za koje je trebalo da isprogramiramo robota, to je bilo sat vremena. Bilo je dovoljno vremena,” kaže Pavle Stefanović.

“Robot se programira pomoću mblok-a. Uđe se u arduino mod čim se uđe u mblok. Arduino mod je mod u kojem ima puno komandi i pomoću kojih robot, kada se prenesu informacije preko USB-a, može da se kreće,” objašnjava Đorđe Petrović.

“Uvek treba stati iza takvih talenata, za bilo koju oblast kojom deca žele da se bave. Ja sam ponosan na ovogodišnji tim i na sve učenike škole koji su učestvovali. Moja podrška je maksimalna i nadam se da prepoznaju moj trud, a ja im čestitam na uspehu koji su postigli oni lično i potrudiću se da ih što bolje pripremim za takmičenje u Beogradu,” dodaje njihov profesor.

Trojica mladih programera nastavljaju sa programiranjem. Nadaju se da će se naći na jednom od prva tri mesta na predstojećem finalnom takmičenju u Beogradu.

U susret ovoj informatičkoj borbi Matej je, podučen iskustvom sa prethodnih takmičenja – sa gledaocima podelio i svoju životnu filozofiju:

“Ne treba nikad odustati. I ako imate želju, uvek treba pokušati, bez obzira na to šta uradite na kraju.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *