Osnovci iz Leška na evropskom takmičenju u programiranju robota

Učenici Osnovne škole „Stana Bačanin“ u Lešku osvojili su četvrto mesto u finalu takmičarske lige KODigranje u okviru akcije „Bitka za znanje“. Tako su ostvarili plasman na Evropsko takmičenje MakeX.

Mladi programerski trojac Matej Biševac, Pavle Stefanović i Đorđe Petrović, predvođen mentorom – profesorom Nebojšom Jovanovićem, takmičio se u konkurenciji od preko 80 učenika iz 28 osnovnih škola iz svih delova Srbije.

Platforma na kojoj se zasniva KODigranje je edukativni robot mBot i njegovo programiranje.

Zadatak koji se našao u finalu pred osnovcima podrazumevao je rešavanje problema uz upotrebu više robota što je zahtevalo dodatnu kreativnost i veštine u programiranju.

Pored osnovaca sa KiM-a, uspeh je ostvario i tim OŠ “Svetozar Marković“ iz Vranja, osvojivši prvo mesto. Drugoplasirana je bila ekipa OŠ “Isidora Sekulić“ iz Pančeva, dok su se na trećem mestu našli učenici OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda. Peto mesto osvojio je tim OŠ “Vuk Karadžić“ Beograda.

Ekipe ovih škola takmičiće se na Evropskom takmičenju MakeX u oktobru u Zagrebu, a najbolja ekipa iz Srbije steći će pravo da se takmiči na Svetskom MakeX takmičenju koje će se održati u decembru u kineskom Gvangdžou.

KODigranje je deo projekta “Bitka za znanje”, Fondacije B92, a učesnici takmičenja su osnovci od V do VIII razreda.

O utiscima mladih programera sa prethodnih takmičenja, kao i šta su poručili pred finale u Beogradu čitajte u tekstu: “Bitka za znanje” trojice osnovaca iz Leška: Pred njima finalno takmičenje

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *