Pojava virusa “Covid-19” od kojeg strahuje ceo svet ljude je naterala da sede kod kuće i skrivaju se od nevidljive opasnosti. Neki od njih su svoju kreativnost odlučili da pokažu pomažući drugima a jedna od njih je i Biljana Barać iz Leposavića. Opširnije u video snimku ispod.

Od kada su uvedene vanredne mere nema svadbi a samim tim ni potrebe za cvetnim aranžmanima. Biljana Barać iz Leposavića je cvećaru zatvorila a svoju kuhinju pretvorila u radionicu za šivenje maski.

„Ostalo mi je materijala od posteljina, pamučnih, i čim su objavili vanrednu situaciju došla sam na ideju da pomognem zajednici, nekim humanim gestom. Počela sam da šijem maske koje sam poklanjala. Poklonila sam Domu zdravlja, radnicima Komercijalne banke, Pošte, prodavnice i ostalima ugroženima, starijim ljudima, komšijama, rodbini. Otprilike oko 200 maski do danas“, objašnjava Biljana za CBS.

Iako je ostala bez prihoda, koje je do nedavno imala od sopstvenog biznisa, jasna je u odluci – maske ne prodaje već isključivo poklanja.

“Starija ćerka je u Norveškoj, mlađa je u Beogradu, u kućnoj izolaciji. Tako da nema šanse njima niti da pošaljem niti da pomognem. Ako ne mogu njima barem, onoliko koliko mogu, kolike su moje mogućnosti, da izađem drugima u susret“, kaže Biljana.

Kreativnost, koju je ranije ispoljavala u izradi cvetnih aranžmana, sada je usredsredila na izradu maski.

“Malo i tih detalja od dekoracija koristim. Nismo u mogućnosti da nađemo ni taj repro material…Tračice koje sam koristila za pravljenje cvetića sada koristim za izradu maski”, objašnjava Biljana.

Na kraju razgovora poručuje da svako može naći način da, u vanrednim okolnostima, pomogne sebi ali i drugima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *